Miód obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi? Nowe badania zaskakują

Miód obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi? Nowe badania zaskakują

Dodano: 
Miód
MiódŹródło:Pexels / ROMAN ODINTSOV
Miód uważany jest za naturalny antybiotyk, ale okazuje się, że ma więcej cennych właściwości. Co warto wiedzieć o miodzie?

Miód to słodki produkt spożywczy, który cenimy nie tylko za jego pyszny smak, ale głównie za właściwości prozdrowotne. Uważany za naturalny antybiotyk, wspomaga leczenie przeziębienia, wspiera organizm w walce z infekcjami, wzmacnia odporność. Okazuje się, że miód oddziałuje również na układ sercowo-naczyniowy i gospodarkę lipidową, a także może wspomagać regulowanie poziomu cukru w organizmie.

Miód nie podwyższa poziomu cukru we krwi?

Naukowcy z University of Toronto przeprowadzili badania, których wyniki opublikowali w „Nutrition Review”. W badaniach wzięło udział ponad 1100 osób, które spożywały około 2 łyżek miodu dziennie. Okazało się, że pomimo tego ich poziom cukru w organizmie nie wzrósł, co więcej, miód zadziałał korzystnie zarówno na poziom glukozy, jak i cholesterolu w organizmie.

„Te wyniki są zaskakujące, ponieważ miód zawiera około 80 procent cukru” – powiedział Tauseef Khan, współpracownik w dziedzinie nauk żywieniowych na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu w Toronto.

W miodzie znajdują się jednak przeciwutleniacze, flawonoidy i związki fenolowe, które mają właściwości przeciwzapalne. Oprócz tego zwalczają wolne rodniki i chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Miód a cholesterol

Miód jest bogaty w związki fenolowe i flawonoidy, dlatego wpływa także na gospodarkę lipidową organizmu. Jak wynika z dotychczasowych badań, może on podnosić poziom dobrego cholesterolu HDL, a obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Jest bardzo możliwe, że miód może również zapobiegać tworzeniu się zakrzepów i wspierać prawidłowe krążenie krwi.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Dobrej jakości miód ma zwartą konsystencję i może lekko się krystalizować. Czasem jest zwarty i gęsty jak marmolada – to znak, że miód pochodzi z dobrej pasieki i że warto go kupić. Płynne miody mogą zawierać duże ilości cukru i nie są produktem naturalnym. Często też są pozbawione wartości odżywczych. Po zebraniu miodu w pasiece każdy miód ulega naturalnej krystalizacji, dlatego dobrej jakości miód nie ma płynnej konsystencji.

Jeśli zależy nam na wartościach zdrowotnych miodu, sięgajmy po miód rzepakowy, lipowy, lawendowy czy gryczany. Aby miody zachowały swoje właściwości, należy przechowywać je w suchym i zaciemnionym pomieszczeniu.

Czytaj też:
Ten syrop pomaga na zapalenie zatok i na kaszel. Zrób go w domu