Kiszona pigwa to prosty sposób na wzmocnienie organizmu, poprawienie funkcjonowania układu immunologicznego i naturalną ochronę przed wirusami i bakteriami. Ale pigwa ma też więcej zalet, a jej działanie jest wszechstronne. Co warto o niej wiedzieć i jak ją wykorzystać?
Kiszonki to samo zdrowie
Kiszonki to kiszone warzywa i owoce, które znakomicie wzmacniają pracę układu trawiennego i immunologicznego. Zawierają dobre bakterie kwasu mlekowego, wspomagające procesy trawienne i poprawiające florę bakteryjną. Dzięki temu, że dostarczają dobrych bakterii, wspierają barierę ochronną jelit, przez co ta mocniej broni się przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów. A to oznacza naturalne wzmocnienie odporności.
Zalety kiszonej pigwy
Kiszona pigwa, tak jak i pozostałe kiszonki, świetnie wspiera mikroflorę jelitową, co przekłada się na lepszą odporność. Oprócz tego wspomaga również procesy trawienne, zwiększając wchłanianie składników odżywczych oraz przyczyniając się do lepszego funkcjonowania jelit.
Pomaga także zapobiegać dolegliwościom układu trawiennego, reguluje rytm wypróżnień, stanowiąc profilaktykę przed biegunkami czy zaparciami. Pigwę poleca się także osobom, które cierpią na brak apetytu.
Jako środek na przeziębienie
Ze względu na zawartość witaminy C, flawonoidów i pektyn, kiszona pigwa może wspomóc organizm w walce z przeziębieniem. Wspiera naturalną barierę ochronną organizmu, pomaga pozbyć się z niego wirusów i patogennych mikroorganizmów. Jak ją zrobić?
Czytaj też:
Pigwa to polska cytryna, która wzmacnia odporność. Jak zrobić nalewkę z pigwy?