Dieta matki chroni jej córkę przed rakiem

Dieta matki chroni jej córkę przed rakiem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło: FreeImages.com
Spożywanie niektórych pokarmów w okresie ciąży może zmniejszać ryzyko raka sutka u żeńskiego potomstwa - wynika z najnowszych ustaleń naukowców. Badania wskazują, że szczególnie korzystnymi elementami diety mają być rybie tłuszcze i kwas foliowy. Wnioski badaczy na ten temat zaprezentowane zostały na konferencji naukowej "Era of Hope", która odbyła się w Orlando na Florydzie w pierwszych dniach sierpnia.
Naukowcy z Marshall University w Huntington w Zachodniej Wirginii przeprowadzili doświadczenie na samicach myszy, które będąc w ciąży i w okresie laktacji otrzymywały karmę wzbogaconą w kwasy omega-3. Okazało się, że żeńskie potomstwo tych myszy chorowało na raka sutka znacznie rzadziej, niż potomstwo grupy kontrolnej. Badacze sądzą, że wyniki tego eksperymentu można rozciągnąć również na ludzi.

Podobne wnioski wypływają z eksperymentu, który badacze z Uniwersytetu Stanu Północnej Dakoty wykonali na 45 ciężarnych samicach szczurów. Wykazali oni, że ryzyko raka sutka u żeńskich potomków szczura można obniżyć dzięki wzbogaceniu diety podczas ciąży w związki uczestniczące w procesie metylacji: kwas foliowy, witaminę B12 i aminokwas metioninę.

Zdaniem naukowców dieta co prawda nie może wpłynąć na zmiany w DNA potomstwa, pozwala jednak na zmniejszenie aktywności tych genów, które mogą być odpowiedzialne za powstawanie i rozwój choroby. - Wyniki naszych badań rodzą nadzieję, że w przyszłości przez podawanie pewnych suplementów diety kobietom ciężarnym obciążonym ryzykiem raka piersi będziemy mogli zapobiegać rozwojowi tego nowotworu u ich córek - podsumowuje wyniki badań na samicach szczurów dr Chung Park

tch, PAP