Szwedzcy naukowcy z Stockholm's Karolinska Institute odkryli, że regularne jedzenie biszkoptów, słodkich bułeczek i ciastek zwiększa ryzyko zachorowania na raka macicy aż o 42 procent! Uczeni uspokajają jednak, że nawet w przypadku kobiet zajadających się słodyczami szansa zachorowania na ten typ nowotworu jest niewielka - wynosi poniżej jednego procenta.
Z badań przeprowadzonych przez uczonych, analizujących zwyczaje żywieniowe kobiet w ciągu mijających dziesięcioleci wynika, że na nowotwór macicy narażone są te kobiety, na stole których często lądują biszkopty, słodkie bułki i ciastka. Jeśli kobieta sięga po takie przysmaki trzy razy w tygodniu - szanse, że zachoruje ona na raka macicy wzrastają o 33 procent. Jeśli delektuje się słodyczami częściej - ryzyko choroby zwiększa się o 42 procent.
Ciekawym wnioskiem, jaki płynie z badań, jest fakt, że nie wszystkie produkty, zawierające duże ilości cukru, zwiększają groźbę zachorowania na raka. Dżem, marmolada, ani słodzone napoje nie wpływały w żaden sposób na zwiększenie się ryzyka zapadnięcia na groźną chorobę.
arb, "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention"