Stewia, roślina pochodząca z Ameryki Południowej, może stać się substytutem dla cukru. Stewia jest słodka - a jednocześnie bardzo niskokaloryczna, nie zawiera węglowodanów i nie podnosi poziomu cukru we krwi - informuje BBC.
Południowoamerykańską roślinę w charakterze słodzika używa się od 40 lat w Japonii. Ostatnio pojawiła się ona również w sklepach w Wielkiej Brytanii i w USA. Stewię określa się mianem "cudownego słodzika" i "Świętego Grala przemysłu spożywczego" - ze względu na posiadane przez nią właściwości słodzące i fakt, że - w odróżnieniu od cukru - jej spożywanie nie prowadzi do efektów ubocznych takich jak otyłość czy cukrzyca.
W latach 2008-2012 liczba produktów, w których wykorzystano stewię, wzrosła o 400 procent - odnotowuje BBC.
arb, BBC
W latach 2008-2012 liczba produktów, w których wykorzystano stewię, wzrosła o 400 procent - odnotowuje BBC.
arb, BBC