Prawidłowy poziom witaminy D ma istotny wpływ na stan tkanki kostnej, to za jej sprawą wapń dociera do kości. Od stanu tkanki kostnej zależy czy zabiegi stomatologiczne przebiegają bez powikłań. Wiadomo również, że niedobór witaminy D powoduje choroby przyzębia, wady zgryzu i próchnicę. Gdy brakuje witaminy D, po wyrwaniu zęba może pojawić się tak zwany suchy zębodół, który jest bardzo bolesny dla pacjenta – przestrzegają stomatolodzy. Witamina D ma też wpływ na inne procesy zachodzące w organizmie: jej niedobór wywołuje na przykład krzywicę u dzieci.
Skontroluj poziom witaminy D przed wizytą u stomatologa
Oznaczenie poziomu witaminy D jest proste. Aparatami do pomiaru dysponuje wiele gabinetów stomatologicznych. Test robi się z krwi żylnej lub tzw. włośniczkowej. Wynik dostępny jest po 15 minutach. Witaminę D można suplementować, ale najlepiej pod opieką lekarza. Może się zdarzyć, że nawet osoby, które zażywają na przykład 1000 mg witaminy D dziennie, mają jej niedobory, bo organizm jej nie przetwarza. Wtedy konieczne jest wdrożenie leczenia – wskazują specjaliści.
Jaki jest prawidłowy poziom witaminy D?
Według ustaleń Amerykańskiego Towarzystwa Endokrynologicznego za właściwy uznaje się poziom między 40 a 60 ng/ml jako niezbędny, aby tkanki miękkie mogły prawidłowo funkcjonować, a nieco wyższy jest dla kości.
Naturalne produkty bogate w witaminę D
Chociaż uzyskanie dziennej dawki witaminy D nie wymaga dużej ekspozycji na słońce, to jednak niskie temperatury, ograniczona ilość światła słonecznego, mogą utrudniać jej przyswajanie. Witamina D występuje w ograniczonej liczbie produktów spożywczych. Oto niektóre ze zdrowych źródeł witaminy D, które warto włączyć do codziennej diety.
- Jajka /Żółtko zawiera witaminę D, dlatego warto spożywać całe jajka zamiast samych białek. Jedno duże jajko zawiera 44 IU Grzyby /To jedno z nielicznych wegańskich źródeł witaminy D, a także jedyne roślinne źródło tej substancji. 1/2 szklanki porcji pokrojonych w plasterki białych grzybów, które zostały wystawione na działanie światła UV zawiera 366 IU witaminy D, co stanowi prawie połowę dziennego zapotrzebowania./,
- Olej z wątroby dorsza / Jedna łyżka oleju z wątroby dorsza zawiera aż 1360 IU witaminy D, co odpowiada 170 proc. dziennego zapotrzebowania./,
- Łosoś /Kilogram gotowanego łososia zawiera niemal 600 IU witaminy D, czyli ponad 70 proc. dziennego zapotrzebowania./
Czytaj też:
Witamina D dla dzieci – co warto o niej wiedzieć?