Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Przechowaj, przerób, rozdaj

Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Przechowaj, przerób, rozdaj

Dodano: 
Świąteczny stół
Świąteczny stół / Źródło: Shutterstock
Zostało ci jedzenie po świętach? I czujesz, że ani ty, ani twoi bliscy, nie dacie już rady wszystkiego przejeść? Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zmarnować żywności.

Idealne rozwiązanie, to tak zaplanować świąteczne ucztowanie, aby jedzenia nie było zbyt dużo. To jednak trudna sztuka. Co zrobić z jedzeniem, które zostało? Jest na to kilka sposobów.

Przechowaj jedzenie na później

Część potraw i produktów możesz zamrozić. To np. bigos czy różnego rodzaju mięsne pieczenie. Zamrozić można także nadmiar owoców: pokrój je na mniejsze kawałki, podziel na porcje i używaj potem np. do zrobienia koktajli. W zamrażarce można także przechować chleb. Jeśli jest już lekko czerstwy, pokrój go w kostkę. Tak zamrożony będzie idealny na grzanki do zupy czy sałatki. Niektóre potrawy można zawekować (np. potrawy z kapusty).

Przerób jedzenie: zrób przetwory i tartą bułkę

Jeśli przesadziłeś z ilością owoców, możesz z nich zrobić przetwory. Jabłka idealnie nadadzą się do zrobienia domowego octu, a z pomarańczy zrobisz pyszną konfiturę. Nadmiar pieczywa możesz zetrzeć na tarce i zapas bułki tartej gotowy! W ten sam sposób możesz także zetrzeć suche pierniczki (bez ozdób): to pomysł na oryginalną panierkę, która doskonale pasuje do drobiu.

Podziel się nadmiarem jedzenia

Nadmiarem jedzenia można się podzielić. W całej Polsce działa ok. 100 punktów Jadłodzielni, czyli miejsc, gdzie każdy może przynieść jedzenie i każdy może je wziąć (Jadłodzielnie są m.in. w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Łodzi czy Szczecinie). Jeśli w twojej miejscowości nie ma Jadłodzielni, sprawdź, bo często lokalne instytucje i organizacje taką zbiórkę i wymianę jedzenia organizują. Warto też rozejrzeć się wokół: może jedzenie przyda się komuś bliskiemu lub komuś z sąsiedztwa. Wystarczy zostawić karteczkę z informacją na klatce schodowej. Dzieląc się jedzeniem, pamiętaj o zasadach bezpieczeństwa: nie może to być zepsuta żywność, musi być odpowiednio przechowywana, trzeba dać obdarowanej osobie informację, kiedy została zrobiona.

Czytaj też:
Jak długo trzymasz mrożonki? Niektóre można przechowywać tylko miesiąc

Opracowała:
 0

Czytaj także