9 rzeczy, które musisz wiedzieć o cukrzycowej kwasicy ketonowej

9 rzeczy, które musisz wiedzieć o cukrzycowej kwasicy ketonowej

Dodano: 
Podwyższony poziom cukru - ilustracja
Podwyższony poziom cukru - ilustracja / Źródło: Shutterstock / goffkein.pro
Cukrzyca może nieść ze sobą wiele ciężkich powikłań. Obok tzw. stopy cukrzycowej jednym z kolejnych negatywnych skutków tej choroby może być cukrzycowa kwasica ketonowa. Co to takiego?

Kwasica ketonowa jest to bardzo poważny stan, który może wystąpić przy obu typach cukrzycy. Wynika on z połączenia wysokiego poziomu glukozy we krwi i niskiego poziomu insuliny, co powoduje, że twoje ciało wytwarza nadmiar ketonów. Taki stan może być toksyczny dla narządów.

Czytaj także:
Doświadczenie życiowe pacjenta niezbędne w leczeniu cukrzycy typu 2

Kto jest zagrożony kwasicą ketonową?

Wśród osób z cukrzycową kwasicą ketonową najczęściej obserwuje się u osób z cukrzycą typu 1. „Po pewnym czasie w cukrzycy typu 1 ciało zasadniczo nie wytwarza insuliny” – mówi dr n. med. Louis Philipson, dyrektor Kovler Diabetes Center na University of Chicago. Gdy poziom insuliny jest niski, wątroba i inne tkanki myślą, że głodujesz. „Twoja wątroba próbuje wtedy wkroczyć i uratować sytuacje, wytwarzając ketony” –kontynuuje. Twoje ciało wykorzystuje te ketony w celu wytworzenia energii, a gdy insulina spada, jak w przypadku cukrzycy typu 1, wątroba wytwarza coraz więcej ketonów. Cukrzycowa kwasica ketonowa może również, choć rzadziej, występować u pacjentów z cukrzycą typu 2, jeśli mają ciężką oporność na insulinę.

Czytaj także:
Powikłania naczyniowe w cukrzycy najbardziej dotkliwe dla kobiet

Co należy wiedzieć o kwasicy ketonowej?

Źródło: thehealthy.com

Czytaj także

 0