Tak obniżysz poziom cukru we krwi i unikniesz skoków

Tak obniżysz poziom cukru we krwi i unikniesz skoków

Dodano: 
Glukometr i insulina (fot.Fotolia.pl/abidika)
Utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi jest bardzo ważne dla ogólnego stanu zdrowia. Co zrobić, by mieć stały poziom cukru i uniknąć skoków?

Gdy poziom cukru we krwi spada do zbyt niskich wartości, może to powodować zmęczenie, ospałość i trudności z koncentracją. Jest to znane jako hipoglikemia. Wysoki poziom cukru we krwi lub hiperglikemia mogą powodować podobne działania niepożądane, ale z czasem mogą prowadzić do insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Czytaj też:
Masz cukrzycę? Bezwzględnie unikaj tych pokarmów

Jeśli zauważysz, że twój poziom cukru we krwi stale znajduje się poza pożądanym zakresem, udaj się na wizytę do lekarza, by to sprawdzić i leczyć. Stale podwyższone poziomy glukozy są ogólnie związane z insulinoopornością (stan przedcukrzycowy) lub cukrzycą typu 2.

Skoki cukru we krwi też są zwykle związane z cukrzycą, ale prawda jest taka, że ​​każdy może doświadczyć wysokiego poziomu glukozy po spożyciu posiłku o dużej zawartości węglowodanów. Ciało uwalnia insulinę, aby zamienić glukozę w energię. Osoby z cukrzycą typu 1 nie są w stanie wytwarzać insuliny, podczas gdy osoby z cukrzycą typu 2 są oporne na wytwarzaną insulinę.

Jak zapobiegać skokom cukru i obniżyć jego poziom we krwi?

1. Na przekąskę? Orzechy!
Orzechy są pełne zdrowych dla serca jednonienasyconych tłuszczów, które pomagają utrzymać sytość na dłużej niż przekąski pełne węglowodanów. Orzechy mają naturalnie bardzo niski indeks glikemiczny, więc poziom cukru we krwi nie rośnie po ich zjedzeniu. Trzymaj pod ręką pojemnik z mieszanką orzechów, by nie sięgać po słodycze.

2. Cynamon
Cynamon jest jedną z najlepiej przebadanych i sprawdzonych przypraw ze względu na swoje pozytywne działanie na poziom glukozy we krwi. Stosuj cynamon jako suplement i / lub posypuj nim dowolne potrawy, którym chcesz nadać pikantno-słodki smak. Pomaga także obniżyć poziom cukru we krwi po jedzeniu i walczyć z głodem n cukier. Możesz również dodać olejek cynamonowy do swojej diety, aby uzyskać dodatkowe korzyści.

3. Kozieradka
Kozieradka jest ziołowym suplementem o udowodnionym działaniu zmniejszającym poziom cukru we krwi, kiedy jest przyjmowana przed posiłkami. Najczęściej spożywana jest jako sproszkowany dodatek. Aby uzyskać najlepsze efekty, spożyj ją przed posiłkami o większej zawartości węglowodanów, aby błonnik z kozieradki spowolnił proces trawienia.

4. Chrom
Chrom jest niezbędnym minerałem, który prawdopodobnie wzmaga działanie insuliny , której organizm używa do przywrócenia prawidłowego poziomu glukozy. Możesz wziąć suplement chromu, ale najlepiej jest wzbogacić dietę w pokarmy bogate w chrom, takie jak ziemniaki, fasolka szparagowa i brokuły.

5. Nie zapomnij o magnezie
Podobnie jak chrom, magnez jest kolejnym niezbędnym minerałem, choć organizm potrzebuje go w dość małych ilościach. Populacje z wysokim poziomem magnezu w diecie wykazują lepszą oporność na insulinę niż ogół. Zwiększenie poziomu chromu i magnezu daje najlepsze wyniki w zakresie stabilizacji poziomu cukru we krwi. Bogate w magnez źródła żywności obejmują brązowy ryż, szpinak, migdały i orzechy nerkowca.

6. Ocet
Dodanie octu (zwłaszcza jabłkowego) do jedzenia może obniżać indeks glikemiczny posiłku i/lub zwiększać wrażliwość na insulinę. Jeśli chodzi o pomoc w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi, spożywanie octu z posiłkami powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi.

7. Pełne ziarna
Produkty pełnoziarniste ze źródeł takich jak jęczmień, żyto i otręby owsiane zawierają substancję zwaną beta-glukanem, który jest formą rozpuszczalnego błonnika. Rozpuszczalny błonnik spowalnia trawienie, zapobiegając gwałtownemu wzrostowi cukru we krwi. Całe ziarna powinny zastąpić ziarna przetworzone i rafinowane (takie jak biała mąka i biały ryż). Pamiętaj tylko, że produkty pełnoziarniste są nadal formą węglowodanów, więc nadal będą podnosić poziom glukozy bardziej niż pokarmy inne niż węglowodany.

8. Warzywa
Warzywa powinny być podstawowym składnikiem diety, a dokładniej warzywa nieskrobiowe. Są one bogate w błonnik i składniki odżywcze, a jednocześnie niskokaloryczne. Brokuły, kalafior, papryka, buraki, szparagi i wszystkie sałaty to tylko niektóre przykłady warzyw nieskrobiowych. Staraj się spożywać co najmniej 3-5 porcji każdego dnia, a najlepiej nawet więcej.

9. Jedz regularnie
Jedzenie w regularnych odstępach czasu w ciągu dnia może być bardzo skutecznym sposobem kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Dbając o to, abyś nigdy nie był zbyt głodny, rzadziej doświadczasz hipoglikemii i rzadziej spożywasz niezdrowe jedzenie o wysokim indeksie glikemicznym, które podnosi poziom glukozy. Aby uzyskać najlepsze wyniki, zaplanuj i przyrządź posiłki z wyprzedzeniem, abyś zawsze był przygotowany.
Czytaj też:
Dieta przedcukrzycowa – jak wygląda i kto powinien na nią przejść?

Źródło: dailyhealthpost.com