Dieta wegetariańska staje się coraz popularniejsza. Niektórzy rezygnują z jedzenie mięsa z powodów ideologicznych, inni po prostu za nim nie przepadają. Znajdzie się też spora liczba osób, które przechodzą na dietę wegetariańską ze względów zdrowotnych. Nie brakuje bowiem badań, które wykazały, że u ludzi, którzy jedzą więcej białka pochodzenia roślinnego, występuje mniejsze ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy niż u miłośników mięsa, a niektóre badania pokazują, że dieta bezmięsna zmniejsza ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny. Ponadto osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa na ogół nie mają też problemu z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Trzeba jednak pamiętać, że mięso jest dobrym źródłem białka. Niektórym może się wręcz wydawać, że tylko ono je zawiera. Dlatego decydując się na dietę bezmięsną trzeba wiedzieć, jak zapobiegać niedoborowi białka. Istnieje mnóstwo produktów po które można sięgać.
Czytaj też:
Czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć?
Białko – rola w organizmie
Białko jest niezbędnym elementem zdrowej diety, ponieważ pełni w ludzkim organizmie wiele, istotnych funkcji, m.in.:
-
jest budulcem różnych tkanek,
-
stanowi źródło energii,
-
wspomaga układ odpornościowy,
-
ułatwia trawienie pokarmów,
-
wchodzi w skład hormonów.
Białko jest więc niezbędne do budowania i utrzymywania masy mięśniowej, kontrolowania apetytu i zapewnienia prawidłowego funkcjonowania każdej komórki organizmu. Decydując się więc na dietę bezmięsną, należy wiedzieć, które produkty zawierają dużo białka i zapobiegają niedoborom.
Czytaj też:
Dlaczego warto suplementować witaminę B12?
Białko pochodzenia roślinnego
Aby dieta wegetariańska zawierała pełnowartościowe białko, musi być różnorodna. Dzięki temu zapewnia aminokwasy egzogenne (takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musi otrzymywać je wraz z pożywieniem).
Oto lista produktów, które powinny znaleźć się w diecie wegetariańskiej:
-
tofu,
-
mleko sojowe,
-
soja,
-
soczewica,
-
czarna fasola,
-
pełnoziarniste pieczywo,
-
ryż,
-
makaron,
-
sezam,
-
nasiona chia,
-
ziarna kakaowca,
-
orzechy,
-
komosa ryżowa,
-
pestki dyni,
-
ciecierzyca,
-
bób.
Coraz częściej mówi się także o spirulinie, czyli sproszkowanych algach. Suszona spirulina w ok. 60-70 proc. składa się z białka. Uważa się, że jest to jedno z niewielu roślinnych źródeł „kompletnego białka”, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje organizm, ale nie może produkować ich samodzielnie. Ten suplement diety cieszy się ogromną popularnością wśród wegetarian i wegan. Poleca się go także miłośnikom mięsa, ponieważ jest bogatym źródłem witamin, węglowodanów i błonnika.
Czytaj też:
6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę