Czy można przedawkować kwas foliowy w ciąży?

Czy można przedawkować kwas foliowy w ciąży?

Dodano: 
Ciąża
Ciąża Źródło: Adobe Stock
Badanie przeprowadzone przez Instytut UC Davis MIND na ciężarnych myszach wykazało, że duże ilości kwasu foliowego podczas ciąży szkodzą rozwojowi mózgu zarodków. Naukowcy twierdzą, że odkrycia wskazują, że potrzebne są dalsze badania dotyczące najlepszej zalecanej dawki dla kobiet w ciąży.

Badania, opublikowane 30 września w Cerebral Cortex, obejmowały ciężarne myszy, którym podano normalną ilość kwasu foliowego, 10-krotnie większą od zalecanej ilości, lub żadną. Potomstwo myszy, które otrzymało największą ilość, wykazało znaczące zmiany w mózgu.

„To nie jest subtelne. Jest istotne” – powiedział Konstantinos Zarbalis, profesor nadzwyczajny na Wydziale Patologii i Medycyny Laboratoryjnej, a także autora badań. „Bardzo duże ilości kwasu foliowego powodują wyraźną różnicę w budowie mózgu”.

Paradoksalnie, zmiany w mózgu spowodowane zbyt dużą ilością kwasu foliowego naśladowały te związane z niedoborem kwasu foliowego. „To było dla mnie jeszcze ważniejsze spostrzeżenie” – powiedział Zarbalis, który również jest wykładowcą na wydziale UC Davis MIND Institute. Zauważył, że u ludzi badania pokazują, że upośledzony wychwyt kwasu foliowego do mózgu może powodować niedobór kwasu foliowego w mózgu, zespół często związany z rozwojem autyzmu.

Kwas foliowy a ciąża

Suplementacja kwasu foliowego (syntetyczna forma witaminy B9, czyli kwasu foliowego) jest szeroko polecana kobietom w wieku rozrodczym. Wykazano, że znacznie zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa, u dzieci. Badania, w tym badania przeprowadzone w MIND Institute, wykazały również, że prenatalne witaminy, które zawierają kwas foliowy, działają ochronnie przed rozwojem autyzmu i innych zaburzeń.

Green był w panelu z National Academy of Sciences i Institute of Medicine (obecnie nazywanym National Academy of Medicine), który określił zalecane dzienne spożycie kwasu foliowego (400 mcg) i maksymalny dzienny bezpieczny limit (1000 mcg). Był również członkiem panelu Food and Drug Administration (FDA), który zalecał dodawanie kwasu foliowego do żywności, co doprowadziło do wzbogacenia wszystkich zbóż i ziaren kwasem foliowym zgodnie z nakazem rządu federalnego w 1998 roku.

Kobietom, które urodziły dziecko z wadami cewy nerwowej lub które mają pewne schorzenia, takie jak epilepsja i przyjmują leki przeciwdrgawkowe, ogólnie zaleca się przyjmowanie znacznie większych dawek kwasu foliowego.

„W modelach zwierzęcych mamy wskazania, że bardzo duże ilości kwasu foliowego mogą być szkodliwe dla rozwoju mózgu płodu, a społeczność kliniczna powinna poważnie potraktować to wskazanie, aby wesprzeć badania w tej dziedzinie w celu ponownej oceny ilości kwasu foliowego, która jest optymalne dla kobiet w ciąży – powiedział Zarbalis.

Zarbalis i Green podejrzewają, że problem leży w sposobie metabolizowania kwasu foliowego przez organizm i planują dalsze zbadanie tego zjawiska.

Czytaj też:
Jakie suplementy przyjmować w czasie ciąży?