Cynk w organizmie pełni ważną rolę, a jego niedobór może doprowadzić do pogorszenia kondycji zdrowotnej oraz stanu skóry, włosów, paznokci. Odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz za procesy zachodzące w skórze. Jakie są źródła cynku i co zrobić, by nie doprowadzić do jego niedoborów w organizmie?
Role cynku
Cynk to pierwiastek, który odgrywa w organizmie wiele funkcji, choć jego zawartość nie jest wysoka i wynosi od 2 do 4 g. Bierze udział w procesach wzrostu i podziałek komórek, wpływa na procesy zachodzące w skórze i warunkujące jej dobry wygląd i kondycję.
Oprócz tego uczestniczy w przemianach białek, wspiera pacę układu immunologicznego. Cynk ma działanie przeciwzapalne, dlatego jest ważnym pierwiastkiem, wpływającym na odporność. Warunkuje też właściwy rozwój płodu u kobiet w ciąży.
Funkcje pierwiastka
Cynk pełni następujące role:
- stymuluje do pracy układ nerwowy
- wspiera pamięć i koncentrację
- reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową
- wspiera pracę wzroku
- wspomaga pracę trzustki
- odpowiada za metabolizm alkoholu
- bierze udział w procesach zachodzących w skórze
- bierze udział w procesach krzepnięcia
- wspomaga odporność
Niedobór cynku
Aby organizm prawidłowo, powinniśmy dostarczać mu z pożywieniem co najmniej 5 mg cynku dziennie. Szacuje się jednak, że zapotrzebowanie to może być jednak wyższe i sięgać nawet 15 mg.
Niedobór cynku szybko prowadzi do zaburzenia naturalnych procesów zachodzących w organizmie. Może doprowadzić nie tylko do zmian widocznych gołym okiem okiem takich jak pogorszenie kondycji skóry, ale też do problemów z koncentracją i pracą układu nerwowego.
Skutki niedoboru pierwiastka
- wyraźne pogorszenie kondycji skóry, która może stać się sucha i odwodniona
- pojawienie się rumienia i zmian na powierzchni skóry, które mogą przypominać łuszczycę
- pojawienie się trądziku
- pogorszenie kondycji paznokci, problemy z kruchością
- pogorszenie kondycji włosów
- wystąpienie zaburzeń pracy tarczycy
- wystąpienie zaburzeń pracy wątroby
- problemy z pracą układu nerwowego
- pojawienie się problemów z koncentracją i uwagą
- wystąpienie problemów z układem immunologicznym
Przyczyny niedoboru pierwiastka
Niedobór cynku może wynikać z problemów z wchłanianiem pierwiastka. Mogą być one spowodowane chorobami układu pokarmowego. Często zbyt niski poziom cynku wynika z nieodpowiedniej diety, pełnej cukrów prostych i wysoko przetworzonych produktów.
Radykalne odchudzanie się, odmawianie różnych produktów, stosowanie wybiórczej diety (np. picie wyłącznie soków czy wykluczenie większości produktów) mogą doprowadzić do zaburzeń poziomu różnych mikroelementów i pierwiastków również cynku.
Do niedoboru cynku mogą doprowadzić też uzależnienia, stosowanie używek takich jak alkohol.
Jak oznaczyć poziom cynku?
Aby sprawdzić poziom cynku w organizmie, nalży wykonać morfologię. Nie trzeba być na czczo, badanie można więc wykonać o dowolnej porze dnia. Wyniki wskażą, czy w organizmie nie występuje niedobór pierwiastka.
Źródła cynku w diecie
Cynk znajdziemy w płatkach owsianych i produktach z pełnego ziarna, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Oprócz tego pierwiastek ten występuje także w pestkach dyni i słonecznika, kakao, nerkowcach.
Dobrym źródłem pierwiastka są żółtka jaj. Warto wspomnieć, że Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, by nie spożywać w ciągu tygodnia więcej niż 10 jaj (włączając w to wszystkie dania, które zawierają jaja).
Cynk występuje również w olejach roślinnych, m.in. oleju kokosowym czy oleju lnianym. Są one dobrym źródłem pierwiastka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Czytaj też:
Chcesz zahamować wypadanie włosów? Sprawdź na początek, co jesz