W miarę starzenia się populacji, coraz ważniejsza staje się możliwość identyfikowania modyfikowalnych czynników ryzyka dla stanów takich jak choroba Alzheimera, a także wszelkich zmian stylu życia, które mogą zapobiegać rozwojowi schorzeń neurodegeneracyjnych.
Nowe badania wskazują, że jednym z takich czynników jest żywienie. Dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste oraz uboga w produkty zwierzęce, takie jak mięso i nabiał, zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych w późniejszym życiu, sugeruje nowe badanie. Wyniki zostały opublikowane na łamach American Journal of Clinical Nutrition .
Dieta roślinna a choroba Alzheimera
Naukowcy przeanalizowali dane dostępne w Singapore Chinese Health Study, badaniu kohortowym populacji 63 257 Chińczyków, mieszkających w Singapurze. W ramach tego wstępnego badania dorośli w wieku 45–74 lat udzielili informacji na temat diety, palenia papierosów, spożywania alkoholu, aktywności fizycznej, długości snu, wzrostu, masy ciała i historii zdrowotnej.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy mocno przestrzegali diety bazującej na żywności pochodzenia roślinnego w wieku średnim, byli mniej podatni na rozwój zaburzeń poznawczych w późniejszym okresie.
Czytaj też:
Czy oczy pozwolą przewidzieć ryzyko chorób układu krążenia?