Witamina D może pomóc w zapobieganiu częstym skutkom ubocznym immunoterapii przeciwnowotworowej

Witamina D może pomóc w zapobieganiu częstym skutkom ubocznym immunoterapii przeciwnowotworowej

Dodano: 
Witamina, witamina D
Witamina, witamina D Źródło: Fotolia / ExQuisine
Nowe badania wskazują, że przyjmowanie suplementów witaminy D może pomóc zapobiec potencjalnie poważnemu efektowi ubocznemu rewolucyjnej formy terapii przeciwnowotworowej. Odkrycia zostały opublikowane online w CANCER, recenzowanym czasopiśmie American Cancer Society (ACS).

Immunologiczne inhibitory punktów kontrolnych pomagają układowi odpornościowemu rozpoznawać i zwalczać komórki rakowe i chociaż te terapie pomogły wielu pacjentom, mogą powodować działania niepożądane, takie jak zapalenie jelita grubego – reakcja zapalna w okrężnicy. „Zapalenie jelita grubego wywołane przez immunologiczny punkt kontrolny może ograniczyć stosowanie takich ratujących życie leków, prowadząc do przerwania leczenia. Chociaż jest to jedno z najczęstszych i najcięższych działań niepożądanych immunoterapii, brak jest zrozumienia czynników ryzyka, które mogłyby zostać zmodyfikowanymi, aby zapobiec zapaleniu jelita grubego” – powiedział doktor Osama Rahma z Dana-Farber Cancer Institute i Harvard Medical School w Bostonie.

Dr Rahma i jego koledzy przeprowadzili badanie, w którym sprawdzono, czy przyjmowanie może zmniejszyć ryzyko zapalenia jelita grubego u pacjentów otrzymujących inhibitory immunologicznego punktu kontrolnego w celu leczenia raka. Zespół wybrał tę strategię, ponieważ wcześniejsze badania wykazały, że witamina D może wpływać na układ odpornościowy w przypadkach zaburzeń autoimmunologicznych i chorób zapalnych jelit.

Witamina D i pacjenci z czerniakiem

U pacjentów przyjmujących prawdopodobieństwo wystąpienia zapalenia jelita grubego było mniejsze o 65 procent po uwzględnieniu czynników zakłócających. Te wyniki zostały potwierdzone w innej grupie 169 pacjentów, z których u 49 (29 procent) rozwinęło się zapalenie jelita grubego. W tej grupie walidacyjnej stosowanie witaminy D było powiązane z 54-procentowym niższym prawdopodobieństwem rozwoju zapalenia jelita grubego.

„Nasze ustalenia dotyczące związku między a zmniejszonym ryzykiem zapalenia jelita grubego mogą potencjalnie wpłynąć na praktykę, jeśli zostaną potwierdzone w przyszłych badaniach prospektywnych” – powiedział dr Rahma. „Suplementację witaminy D należy poddać dalszym testom w celu ustalenia, czy może to być bezpieczne, łatwo dostępne i opłacalne podejście do zapobiegania toksyczności immunoterapii przewodu pokarmowego i zwiększania skuteczności leczenia inhibitorem immunologicznego punktu kontrolnego u pacjentów z rakiem”.

Czytaj też:
Objawy niedoboru witaminy D u mężczyzn. Co powinno skłonić do badań?