Zupa marchewkowa od dawna jest ludowym lekarstwem na przeziębienie i grypę, ale jeśli potrzebujesz czegoś bardziej skoncentrowanego, możesz wykorzystać warzywo jako syrop na kaszel. Większość gotowych syropów na kaszel zawiera sztuczny barwnik, sztuczny aromat i konserwanty. Jednak wykonując go samemu, masz kontrolę nad tym, co dodajesz do mieszanki.
Zalety marchwi
Marchew jest bogata w składniki odżywcze, zawiera witaminy A, C i K, a także wysoki poziom potasu. Eksperci od dawna wiedzą, że witamina A odgrywa rolę w infekcjach i utrzymaniu powierzchni błon śluzowych (takich jak płuca), wpływając na niektóre podkategorie limfocytów T i B oraz cytokiny. Witamina C ma reputację wzmacniacza układu odpornościowego. Dodaj trochę miodu, aby uzyskać właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Miód pokryje również ścianki gardła, dzięki czemu ból będzie mniej bolesny i łatwiejszy do opanowania. Dodanie odrobiny imbiru pomoże również zmniejszyć stan zapalny i złagodzić ból.
Syrop marchewkowy na kaszel
Składniki:
- 1/2 kg marchwi
- 3-4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki świeżo posiekanego imbiru
Instrukcja przygotowania:
- Pokrój marchewki na małe kawałki, umieść w małym rondelku i dolewaj wodę, aż będą całkowicie przykryte.
- Gotuj na średnim ogniu.
- Gdy się zagotują, dodaj imbir i gotuj, aż marchewki będą miękkie.
- Nałóż na sitko o drobnych oczkach nad dużą miską, oddziel wodę. Nie wylewaj jej.
- Zmiksuj marchewki i imbir na gładką masę.
- Gdy woda będzie letnia, dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści.
- Dodaj wodę do puree z marchwi i ponownie zmiksuj na gładko.
- Domowej roboty syrop przechowuj w lodówce do tygodnia.
Codziennie przyjmuj 3-4 łyżki syropu, aż kaszel przestanie być odczuwalny. Syrop powinien pomóc usunąć flegmę z płuc po jednym lub dwóch dniach regularnego stosowania.
Czytaj też:
5 nieobowiązkowych szczepień, które warto rozważyć jeszcze w tym roku