Stłuszczenie wątroby można spowolnić. Poznaj ostatnie badania japońskich naukowców

Stłuszczenie wątroby można spowolnić. Poznaj ostatnie badania japońskich naukowców

Dodano: 
Stłuszczenie wątroby
Stłuszczenie wątroby Źródło:Shutterstock
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) występuje według szacunków u prawie 30 proc. ludności świata. Nowe badanie przeprowadzone w Osaka Metropolitan University Hospital w Japonii wykazało, że przestrzeganie diety w stylu japońskim może pomóc spowolnić postęp schorzenia. Poznaj przyczyny i objawy tej choroby oraz dowiedz się, jak ją spowolnić.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (ang. NAFLD) to schorzenie, w którym dochodzi do gromadzenia się nadmiernej ilości tłuszczu w komórkach wątroby. Najczęstszą przyczyną NAFLD jest tzw. zespół metaboliczny, czyli stan, w którym występuje otyłość brzuszna (obwód talii ponad 80 cm u kobiet i ponad 94 cm u mężczyzn) oraz zaburzenia profilu lipidowego, nadciśnienie czy nieprawidłowy poziom cukru na czczo.

Objawy stłuszczenia wątroby

Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby to schorzenie, które grozi rozwojem marskości wątroby czy raka wątroby. Do niepokojących objawów wskazujących na możliwy rozwój stłuszczenia wątroby zaliczamy:

  • silne zmęczenie i osłabienie organizmu,
  • utratę wagi,
  • zażółcenie skóry lub oczu,
  • pajączki naczyniowe na skórze,
  • długotrwałe swędzenie skóry.

Dieta może spowolnić stłuszczenie wątroby

Japońscy naukowcy przeprowadzili w lutym 2023croku badanie, w którym przeanalizowali sposób odżywiania i postęp choroby u 136 osób z NAFLD leczonych w szpitalu w Osace. Autorzy badania oceniali dietę badanych osób pod kątem spożywania 12 produktów z japońskiego indeksu diety, w skład którego wchodzą:

  • ryż,
  • zupa miso,
  • warzywa marynowane (pikle),
  • produkty sojowe,
  • zielone i żółte warzywa,
  • owoce,
  • ryby i owoce morza,
  • grzyby,
  • wodorosty,
  • zielona herbata,
  • kawa,
  • wołowina i wieprzowina.

Okazało się, że im większe było spożycie produktów z listy, tym większe było spowolnienie procesu zwłóknienia wątroby towarzyszącego NAFLD. Proces ten był najbardziej wyraźny u osób, które spożywały najwięcej produktów sojowych, ryb, owoców morza i wodorostów.

Naukowcy zwrócili uwagę, że cechą wspólną, która łączy te produkty spożywcze, jest niska zawartość tłuszczu. Dodatkowo soja jest bogata w błonnik, owoce morza (głównie ryby) zawierają przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy, takie jak D i B2. Ryby są również bogate w wapń i fosfor i są doskonałym źródłem minerałów, takich jak żelazo, jod, magnez i potas. Z kolei japońskie wodorosty to źródło polifenolii i witamin. Większość jadalnych alg zawiera unikalny zestaw składników odżywczych.

Warto wiedzieć, że produkty najmniej zalecane przy NAFLD obejmują tłuszcze utwardzone, smażone potrawy, napoje gazowane i przetworzoną żywność. Dodatkowo oprócz diety w przypadku niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby zalecana jest redukcja masy ciała oraz regularna aktywność fizyczna.

Czytaj też:
Wątroba przeciążona po majówce? Te produkty pomogą w detoksie wątroby i oczyszczą organizm
Czytaj też:
Zioła na wątrobę – jakie warto stosować doraźnie, a które wspomogą leczenie wątroby?