-
Skąd biorą się zakrzepy po szczepieniu? Polacy zbadali możliwe przyczyny
Zdarzenia zakrzepowo-zatorowe po szczepionkach wektorowych przeciw COVID-19 są bardzo rzadkie, niemniej przyczyny tych zdarzeń wymagają wyjaśnienia – podkreślają polscy naukowcy i w swojej publikacji w czasopiśmie naukowym „Vaccines”...
KoronawirusFakty o koronawirusie -
Naukowcy potwierdzają: Więcej ruchu to lepsza pamięć
Nowe badanie pokazało wpływ ćwiczeń na elastyczność połączeń nerwowych u osób starszych. Wyniki są niezwykle optymistyczne.
BadaniaProfilaktyka i leczenie -
Duża zmiana w podejściu do leczeniu raka. Naukowcy: Dawki niektórych leków będzie można zmniejszyć
Obecne leki antynowotworowe można stosować efektywniej i w mniejszych dawkach – uważają naukowcy z Instytutu Fizyki Jądrowej Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. Zbadali oni własności mechaniczne komórek raka prostaty poddanych działaniu...
Choroby -
Naukowcy znaleźli przyczynę zakrzepów krwi po szczepionkach
Niemieccy naukowcy twierdzą, że odkryli, dlaczego szczepionki firm AstraZeneca i Johnson&Johnson są powiązane z rzadkimi zakrzepami krwi.
Fakty o koronawirusieChoroby zakaźneKoronawirus -
Olej z róży pomarszczonej w profilaktyce raka. „Ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych”
Badania naukowców z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu nad olejem z róży pomarszczonej dowiodły, że jest to surowiec o dużym potencjale, który można wykorzystać nawet w profilaktyce chorób nowotworowych.
Profilaktyka i leczenie -
Denerwują cię odgłosy jedzenia? Naukowcy wyjaśnili, dlaczego tak jest
Podczas gdy dla większości z nas odgłosy przy jedzeniu są całkowicie normalne, innych mogą wprawiać w poważną irytację. To tzw. zjawisko mizofonii.
Rozwój osobistySkładniki odżywcze -
Dlaczego rozczulają nas słodkie kotki i małe stópki? Nauka ma wyjaśnienie
Widok małego przedmiotu lub dziecka wywołuje w nas często zachwyt. Odpowiedzialne za to mogą być m.in. hormony wytwarzane w mózgu – ale nie tylko.
Rozwój osobisty -
Polskie badania nad amantadyną w leczeniu COVID-19. Pojawił się problem
Kilkadziesiąt osób zgłosiło się na badanie skuteczności amantadyny w walce z COVID-19. Aby badania kliniczne się powiodły, niezbędny jest udział w nich co najmniej 100-200 pacjentów – powiedział PAP szef Katedry i Kliniki Neurologii SPSK...
KoronawirusChorobyLeki -
Zdrowsze serce może prowadzić do lepszego funkcjonowania mózgu. Badania naukowe
Chociaż serce i mózg pełnią różne funkcje, nowe badanie sugeruje mechanizmy ich współpracy, które przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia.
BadaniaProfilaktyka i leczenie -
Naukowcy: 179 genów związanych z nerkami odpowiada za nadciśnienie. To szansa na lepsze leczenie
179 genów związanych z nerkami, a odpowiedzialnych za nadciśnienie tętnicze zidentyfikowali naukowcy m.in. z Polski. Niektóre z tych genów mogą być celem istniejących już leków, tworząc nowe możliwości leczenia wysokiego ciśnienia...
Choroby sercowo-naczynioweChoroby -
Smażenie z tym olejem obniża ryzyko chorób serca i cholesterolu
Chociaż ciężko jest wskazać najzdrowszy olej do smażenia, badania rzucają światło na korzyści stosowania niektórych z nich.
ProduktySkładniki odżywcze -
Wirus, który stał się „koniem trojańskim”. Zamiast infekować, dostarcza lek przeciwnowotworowy
Nowa technologia opracowana przez naukowców z Zurychu dostarcza nadzieję na nowe terapie nowotworów i innych schorzeń.
BadaniaProfilaktyka i leczenie -
Naukowcy odkryli co dzieje się w mózgu, gdy coś sobie wyobrażamy
Okazuje się, że za ludzką wyobraźnię odpowiada sieć trybu domyślnego (DMN) w mózgu, która dzieli się na dwie ważne części.
Badania -
Cukrzyca typu 2. Pięć subtelnych objawów
Cukrzyca typu 2. na ogól dotyczy osób dorosłych. Ze względu na wciąż rosnącą liczbę nowych zachorowań, cukrzycę typu 2. uważa się już a chorobę cywilizacyjną. Wiele osób zmaga się z różnymi, nieprzyjemnymi objawami nie wiedząc, że ich...
ChorobyZdrowieCukrzyca -
Wczesne objawy białaczki u dzieci. Sygnały, których nie wolno ignorować
Białaczka jest jednym z najczęściej występujących nowotworów wśród dzieci. Niekiedy pierwsze objawy są bardzo subtelne i łatwo je zbagatelizować, jednak zdarza się też, że białaczka atakuje nagle i rozwija się bardzo szybko. Sprawdź,...
ZdrowieZdrowie dzieckaChoroby -
Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie
Daktyle zawierają mnóstwo minerałów, witamin i pożytecznych dla zdrowia składników odżywczych. Są jednak mniej popularne niż inne, suszone owoce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki dziennie, by znacznie poprawić...
ZdrowiePoradyProduktySkładniki odżywcze -
Choroba Alzheimera. 9 objawów, które powinny zaniepokoić
Choroba Alzheimera występuje u starszych ludzi. Pierwsze sygnały na ogół są bardzo subtelne i łatwo je zbagatelizować. Dodatkowo, gdy chory domyśla się, co się dzieje, może maskować niepokojące sygnały w obawie przed rodziną. Sprawdź,...
ChorobyZdrowie -
Objawy raka kości. Jak rozpoznać chorobę?
Rak kości występuje najczęściej w formie przerzutów. Gdy inny nowotwór jest już w zaawansowanym stadium, zaczyna atakować kolejne tkanki – w tym właśnie kości. Czasem jednak pojawia się jako pierwszy. Które objawy powinny nas...
ChorobyZdrowiePorady -
Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Niedobór szkodzi każdemu
Kwas foliowy kojarzy nam się głównie z suplementacją kobiet ciężarnych. Witamina B9 jest jednak niezbędna każdemu z nas. Jej niedobór ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Sprawdź, dlaczego kwas foliowy jest tak istotny i...
Składniki odżywczePoradyZdrowieSuplementy diety -
Fibromialgia – choroba, którą łatwo zbagatelizować
Fibromialgia jest chorobą długotrwałą lub przewlekłą. Chorzy zmagają się z nią nawet latami, chodząc od lekarza do lekarza i wykonując kolejne badania. Czym jest fibromialgia, jak się objawia i co można zrobić, żeby sobie pomóc?
ChorobyZdrowie -
Dlaczego warto suplementować witaminę B12?
Witamina B12 wspomaga produkcję czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Jest suplementacja jest szczególnie zalecana wegetarianom, ale nie tylko oni są narażeni na niedobór. Sprawdź, czy problem może dotyczyć ciebie, a następnie dowiedz...
ZdrowieSkładniki odżywcze