-
Ten napój uchodził za bardzo zdrowy. Teraz dowiedziono, że zwiększa cholesterol
Podwyższony poziom cholesterolu może zwiększać ryzyko chorób serca i innych chorób przewlekłych. Na jego stan ma wpływ dieta.
ProduktySkładniki odżywcze -
Naukowcy odkryli mechanizm powstawania przerzutów nowotworowych
Naukowcy odkryli, jak „uśpione” komórki rakowe tworzą przerzuty nawet po latach od leczenia. Czy będzie można im zapobiec?
Fakty o koronawirusieChoroby nowotworoweInnowacje i farmacja -
Zaskakujące wyniki badania. Uczestnicy „odmłodnieli” o trzy lata
Dieta i ruch mogą wpływać na obniżanie wieku biologicznego – wynika z najnowszych badań. Po dwóch miesiącach uczestnicy byli "młodsi" o trzy lata. Badacze z Helfgott Research Institute zapowiadają rozszerzenie niedawnych eksperymentów.
BadaniaAktywność fizycznaStyl życiaPorady -
Nowe badanie. Wstawanie godzinę wcześniej zmniejsza ryzyko depresji
Budzenie się o wcześniejszej porze pomaga zapobiegać depresji – dowodzą amerykańscy naukowcy, opierając się na wynikach badań genetycznych przeprowadzonych na próbie 840 tys. osób.
Styl życiaPoradyPsychologia -
Chemikalia w żywności wpływają na płodność kobiet
Zgodnie z ustaleniami naukowców toksyczne substancje chemiczne okazały się być związane z niższą liczbą jajeczek u kobiet.
BadaniaBezpieczeństwo żywności -
Wpływ lęku na ciało to nie tylko przyspieszony oddech. Zobacz, jakie jeszcze procesy wyzwala
Lęk ma wpływ na całe ciało człowieka: od oddychania, poprzez ból żołądka, a nawet odporność organizmu.
Zaburzenia psychiczneProfilaktyka i leczenie -
Eksperci: Powikłania po szczepieniach zdarzają się nadzwyczaj rzadko
25 proc. Polaków nie chce się zaszczepić przeciwko COVID-19. Aż 61 proc. z nich nie chce tego zrobić z obawy przed powikłaniami.
Fakty o koronawirusieZabiegiProfilaktyka i leczenie -
Skąd biorą się zakrzepy po szczepieniu? Polacy zbadali możliwe przyczyny
Zdarzenia zakrzepowo-zatorowe po szczepionkach wektorowych przeciw COVID-19 są bardzo rzadkie, niemniej przyczyny tych zdarzeń wymagają wyjaśnienia – podkreślają polscy naukowcy i w swojej publikacji w czasopiśmie naukowym „Vaccines”...
KoronawirusFakty o koronawirusie -
Naukowcy potwierdzają: Więcej ruchu to lepsza pamięć
Nowe badanie pokazało wpływ ćwiczeń na elastyczność połączeń nerwowych u osób starszych. Wyniki są niezwykle optymistyczne.
BadaniaProfilaktyka i leczenie -
Duża zmiana w podejściu do leczeniu raka. Naukowcy: Dawki niektórych leków będzie można zmniejszyć
Obecne leki antynowotworowe można stosować efektywniej i w mniejszych dawkach – uważają naukowcy z Instytutu Fizyki Jądrowej Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. Zbadali oni własności mechaniczne komórek raka prostaty poddanych działaniu...
Choroby -
Naukowcy znaleźli przyczynę zakrzepów krwi po szczepionkach
Niemieccy naukowcy twierdzą, że odkryli, dlaczego szczepionki firm AstraZeneca i Johnson&Johnson są powiązane z rzadkimi zakrzepami krwi.
Fakty o koronawirusieChoroby zakaźneKoronawirus -
Olej z róży pomarszczonej w profilaktyce raka. „Ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych”
Badania naukowców z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu nad olejem z róży pomarszczonej dowiodły, że jest to surowiec o dużym potencjale, który można wykorzystać nawet w profilaktyce chorób nowotworowych.
Profilaktyka i leczenie -
Denerwują cię odgłosy jedzenia? Naukowcy wyjaśnili, dlaczego tak jest
Podczas gdy dla większości z nas odgłosy przy jedzeniu są całkowicie normalne, innych mogą wprawiać w poważną irytację. To tzw. zjawisko mizofonii.
Rozwój osobistySkładniki odżywcze -
Dlaczego rozczulają nas słodkie kotki i małe stópki? Nauka ma wyjaśnienie
Widok małego przedmiotu lub dziecka wywołuje w nas często zachwyt. Odpowiedzialne za to mogą być m.in. hormony wytwarzane w mózgu – ale nie tylko.
Rozwój osobisty -
Polskie badania nad amantadyną w leczeniu COVID-19. Pojawił się problem
Kilkadziesiąt osób zgłosiło się na badanie skuteczności amantadyny w walce z COVID-19. Aby badania kliniczne się powiodły, niezbędny jest udział w nich co najmniej 100-200 pacjentów – powiedział PAP szef Katedry i Kliniki Neurologii SPSK...
KoronawirusChorobyLeki -
Zdrowsze serce może prowadzić do lepszego funkcjonowania mózgu. Badania naukowe
Chociaż serce i mózg pełnią różne funkcje, nowe badanie sugeruje mechanizmy ich współpracy, które przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia.
BadaniaProfilaktyka i leczenie -
Naukowcy: 179 genów związanych z nerkami odpowiada za nadciśnienie. To szansa na lepsze leczenie
179 genów związanych z nerkami, a odpowiedzialnych za nadciśnienie tętnicze zidentyfikowali naukowcy m.in. z Polski. Niektóre z tych genów mogą być celem istniejących już leków, tworząc nowe możliwości leczenia wysokiego ciśnienia...
Choroby sercowo-naczynioweChoroby -
Smażenie z tym olejem obniża ryzyko chorób serca i cholesterolu
Chociaż ciężko jest wskazać najzdrowszy olej do smażenia, badania rzucają światło na korzyści stosowania niektórych z nich.
ProduktySkładniki odżywcze -
Wirus, który stał się „koniem trojańskim”. Zamiast infekować, dostarcza lek przeciwnowotworowy
Nowa technologia opracowana przez naukowców z Zurychu dostarcza nadzieję na nowe terapie nowotworów i innych schorzeń.
BadaniaProfilaktyka i leczenie -
Naukowcy odkryli co dzieje się w mózgu, gdy coś sobie wyobrażamy
Okazuje się, że za ludzką wyobraźnię odpowiada sieć trybu domyślnego (DMN) w mózgu, która dzieli się na dwie ważne części.
Badania -
Cukrzyca typu 2. Pięć subtelnych objawów
Cukrzyca typu 2. na ogól dotyczy osób dorosłych. Ze względu na wciąż rosnącą liczbę nowych zachorowań, cukrzycę typu 2. uważa się już a chorobę cywilizacyjną. Wiele osób zmaga się z różnymi, nieprzyjemnymi objawami nie wiedząc, że ich...
ChorobyZdrowieCukrzyca