COVID-19. Poziom witaminy D a ryzyko zgonu – jaki jest związek?

COVID-19. Poziom witaminy D a ryzyko zgonu – jaki jest związek?

Dodano: 
Witamina, witamina D
Witamina, witamina D Źródło: Fotolia / ExQuisine
Po przestudiowaniu globalnych danych z nowej pandemii koronawirusa (COVID-19) naukowcy odkryli silną korelację między ciężkim niedoborem witaminy D a wskaźnikami śmiertelności.

Zespół badawczy pod kierunkiem Northwestern University przeprowadził analizę statystyczną danych ze szpitali i klinik w Chinach, Francji, Niemczech, Włoszech, Iranie, Korei Południowej, Hiszpanii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Naukowcy zauważyli, że pacjenci z krajów o wysokim współczynniku , takich jak Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania, mieli niższy poziom witaminy D w porównaniu z pacjentami w krajach, które nie były tak dotkliwie dotknięte.

Nie oznacza to, że wszyscy – zwłaszcza ci bez znanego niedoboru – muszą zacząć gromadzić suplementy, ostrzegają naukowcy.

„Chociaż uważam, że ważne jest, aby ludzie wiedzieli, że  może odgrywać rolę w śmiertelności, nie musimy narzucać suplementacji witaminy D wszystkim” – powiedział Vadim Backman z Northwestern, który kierował badaniami. „Wymaga to dalszych badań i mam nadzieję, że nasza praca pobudzi zainteresowanie tym obszarem. Dane mogą również wyjaśnić mechanizm śmiertelności, który, jeśli zostanie udowodniony, może prowadzić do nowych celów terapeutycznych”.

Cenna witamina D

Backman i jego zespół zainspirowali się do zbadania poziomów witaminy D po zauważeniu niewyjaśnionych różnic w  w poszczególnych krajach. Niektóre osoby wysunęły hipotezę, że różnice w jakości opieki zdrowotnej, rozkładzie wieku w populacji, odsetkach badań lub różnych szczepach koronawirusa mogą być odpowiedzialne. Ale Backman pozostał sceptyczny.

„Żaden z tych czynników nie wydaje się odgrywać znaczącej roli” – powiedział Backman. „System opieki zdrowotnej w północnych Włoszech jest jednym z najlepszych na świecie. Różnice w śmiertelności istnieją nawet, jeśli spojrzeć na tę samą grupę wiekową. I chociaż ograniczenia w testowaniu rzeczywiście się różnią, różnice w śmiertelności wciąż istnieją, nawet gdy przyjrzeli się krajom lub populacjom, w których obowiązują podobne wskaźniki testowania.

„Zamiast tego zauważyliśmy istotną korelację z ” – powiedział.

Analizując publicznie dostępne dane pacjentów z całego świata, Backman i jego zespół odkryli silną korelację między poziomem witaminy D i burzą cytokin – stan hiperzapalny spowodowany nadmiernym układem odpornościowym – a także korelację między niedoborem witaminy D a śmiertelnością.

„Burza cytokinowa może poważnie uszkodzić płuca i doprowadzić do zespołu ostrej niewydolności oddechowej i śmierci pacjentów” – powiedział Daneshkhah. „Wydaje się, że to zabija większość pacjentów z COVID-19, a nie zniszczenie płuc przez samego wirusa. To komplikacje wynikające z niewłaściwie skierowanego ognia z układu odpornościowego”.

nie tylko wzmacnia nasz wrodzony układ odpornościowy, ale także zapobiega niebezpiecznemu nadaktywności naszego układu odpornościowego. Oznacza to, że zdrowy poziom witaminy D może chronić pacjentów przed poważnymi powikłaniami, w tym zgonem z powodu

Backman powiedział, że ta korelacja może pomóc wyjaśnić wiele tajemnic otaczających COVID-19, na przykład dlaczego dzieci są mniej narażone na śmierć. Dzieci nie mają jeszcze w pełni rozwiniętego nabytego układu odpornościowego, który jest drugą linią obrony układu odpornościowego i jest bardziej podatny na nadmierną reakcję.

Backman zwraca uwagę, że ludzie nie powinni przyjmować nadmiernych , co może mieć negatywne skutki uboczne. Powiedział, że potrzeba znacznie więcej badań, aby dowiedzieć się, w jaki sposób można najskuteczniej wykorzystać witaminę D w celu ochrony przed .

Czytaj też:
Cukier a zdrowie serca – co powinny wiedzieć kobiety?