Zespół odkrył, że składniki ekstraktów uzyskanych ze skórki granatu (PPE) hamowały wiązanie SARS-CoV-2 z ludzkim receptorem enzymu konwertującego angiotensynę 2 (ACE2) in vitro. Związki PPE hamowały również aktywność głównej proteazy 3CL pro SARS-CoV-2, której wirus potrzebuje do replikacji i przeżycia w komórce gospodarza.
Wstępna wersja artykułu jest dostępna na serwerze bioRxiv *, a artykuł jest w trakcie recenzji. Jeśli ekstrakt z jakiegokolwiek produktu spożywczego byłby w stanie hamować zakażenie koronawirusem, byłaby to cenna informacja dla naukowców.
Enzym konwertujący angiotensynę
Już wcześniej inni naukowcy podali, że opublikowana literatura wskazuje, że enzym konwertujący angiotensynę 2 (ACE2), który jest przyłączony do błon komórkowych serca, tętnic, nerek i jelit, jest komórkowym receptorem koronawirusa odpowiedzialnym za zakażenia COVID-19 i pomaga wprowadzić wirus do komórek tych układów narządów. Nic dziwnego, że naukowcy starają się szukać różnych sposobów ochrony enzymu konwertującego angiotensynę 2.
Czytaj też:
Już 20 proc. Polaków jest uodpornionych na koronawirusa