Naukowcy: Depresja i lęk przyczyniają się do większego spożycia alkoholu w czasie pandemii

Naukowcy: Depresja i lęk przyczyniają się do większego spożycia alkoholu w czasie pandemii

Dodano: 
Puste szklane butelki po alkoholu
Puste szklane butelki po alkoholuŹródło:Shutterstock / Room 76
Już wcześniejsze badania, m. in. te przeprowadzone po atakach na World Trade Center wykazały, że ludzie w sytuacjach stresowych częściej sięgają po alkohol. A sytuacją taką jest również pandemia.

Szczególnie często po alkohol w czasie pandemii sięgają osoby po 40. roku życia, które mają objawy depresji i mierzą się z lękami. W ich przypadku picie napojów wysokoprocentowych jest dwukrotnie częstsze niż w pozostałych grupach wiekowych.

Pandemia, depresja, lęk i alkohol

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z NYU School of Global Public Health w Nowym Jorku i jest pierwszym, które wykazało, że wiek wpływa na prawdopodobieństwo spożywania większej ilości alkoholu przez daną osobę, w odpowiedzi na sytuację związaną z pandemią. Wzrost ten jest szczególnie widoczny wśród osób z lękami i depresją.

Badanie przeprowadzono w kwietniu i marcu 2020 roku na grupie 5850 osób, z którymi badacze kontaktowali się za pośrednictwem Facebooka i innych social mediów. Naukowcy poprosili uczestników, by podali swój wiek i opisali, jak zmieniało się ich spożywanie alkoholu od początku pandemii. Ankieta zawierała również pytania, które pozwoliły badaczom zmierzyć objawy lęku i depresji u tych osób. Każdy zgłosił również stopień, w jakim czuł się zagrożony zakażeniem SARS-CoV-2.

Spośród wszystkich uczestników, którzy sami określili siebie jako pijących, 29 procent przyznało, że spożycie przez nich alkoholu w czasie pandemii wzrosło. Z kolei 51,2 procent pijących stwierdziło, że spożycie alkoholu pozostało u nich na niezmienionym poziomie, a 19,8 procent badanych pijących zaznaczyło, że w czasie pandemii sięga po alkohol rzadziej. Spośród ankietowanych 47 procent osób zgłosiło objawy lęku, a 30 procent – depresji. Osoby zgłaszające objawy depresji były o 64 procent bardziej skłonne do spożywania większych ilości alkoholu, podczas gdy lęk wiązał się z o 41 procent większym ryzykiem jego częstszego picia.

Pandemia, wiek i alkohol

Ogólnie osoby przed 40. rokiem życia były najbardziej skłonne do częstszego sięgania po alkohol w dobie pandemii – o 40 procent częściej niż wcześniej. W przedziale wiekowym 40-59 lat odsetek ten wynosił 30 procent, a w wieku powyżej 60 lat – 20 procent. Jednak biorąc pod uwagę wyłącznie uczestników badania z objawami lęku i depresji, osoby powyżej 40. roku życia dwukrotnie częściej niż przedstawiciele innych grup wiekowych sięgali po alkohol. Jak zaznacza jedna z autorek badania, Yesim Tozan, wyniki te zaskoczyły samych naukowców, którzy spodziewali się, że im ktoś młodszy, tym więcej będzie pił.

Czytaj też:
Wpływ alkoholu na organizm: 10 niezdrowych efektów picia napojów wysokoprocentowych

Źródło: Medical News Today