Masz problem z alkoholem? 29 wariantów genów może wyjaśnić, dlaczego

Masz problem z alkoholem? 29 wariantów genów może wyjaśnić, dlaczego

Dodano: 
Alkohol, zdj. ilustracyjne
Alkohol, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / Igor Normann
Analiza obejmująca cały genom ponad 435,000 osób zidentyfikowała 29 wariantów genetycznych związanych z problemowym piciem – wykazali naukowcy z Yale University School of Medicine w czasopiśmie Nature Neuroscience.

„Nowe dane potroją liczbę znanych czynników ryzyka genetycznego związanych z problematycznym spożywaniem alkoholu” – powiedział Joel Gelernter z Yale, profesor psychiatrii oraz profesor genetyki i neurologii, który jest starszym autorem badań międzyinstytucjonalnych.

Badanie obejmuje analizę całego genomu ludzi europejskiego pochodzenia zawartych w czterech oddzielnych biobankach i zestawach danych. Badacze szukali wspólnych wariantów genetycznych wśród tych, którzy spełnili kryteria problematycznego spożywania alkoholu, w tym zaburzenia spożywania alkoholu i spożywania alkoholu o skutkach medycznych.

Analiza wykazała 19 wcześniej nieznanych niezależnych genetycznych czynników ryzyka problematycznego spożywania alkoholu i potwierdziła 10 wcześniej zidentyfikowanych czynników ryzyka.

Powiązania między problematycznym piciem a zaburzeniami

Metaanaliza danych z biobanków zawierała również informacje na temat genetycznych czynników ryzyka dla wielu zaburzeń psychicznych. Informacje te pozwoliły badaczom zbadać wspólne genetyczne powiązania między problematycznym piciem a zaburzeniami, takimi jak depresja i lęk.

Odkryli również, że dziedziczność genetyczna tych wariantów została wzbogacona w mózgu i w ewolucyjnie zachowanych regionach regulacyjnych genomu, co potwierdza ich znaczenie w funkcji biologicznej. Korzystając z techniki zwanej randomizacją mendlowską, byli w stanie zbadać, w jaki sposób jedna genetycznie wpływająca cecha wpływa na inną genetycznie powiązaną cechę.

„To daje nam sposoby na zrozumienie związków przyczynowych między problematycznymi cechami spożywania alkoholu, takimi jak stany psychiczne, zachowania ryzykowne i zdolności poznawcze”, powiedział Hang Zhou Yale, współpracownik naukowy w dziedzinie psychiatrii i główny autor badania.

„Dzięki tym wynikom jesteśmy również w lepszej pozycji do oceny indywidualnego ryzyka związanego z problematycznym spożywaniem alkoholu” – powiedział Gelernter.

Czytaj też:
Ile wypijanego alkoholu to już „zbyt dużo”?

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert