W ten sposób cukier wpływa na zdrowie psychiczne. Od dziś go odstawisz

W ten sposób cukier wpływa na zdrowie psychiczne. Od dziś go odstawisz

Dodano: 
Wpływ cukru na mózg
Wpływ cukru na mózg Źródło: Pexels / cottonbro
Nie jest tajemnicą, że nadmiar cukru może powodować problemy zdrowotne. Mimo to większość osób je za dużo cukru. Chociaż rezygnacja ze słodyczy może skutkować lepszym zdrowiem fizycznym, warto przyjrzeć się temu wpływowi cukru na nasze zdrowie psychiczne.

Prawdopodobnie słyszałeś o określeniu „gorączka cukru” – a może nawet zdecydowałeś się na pączka lub napój gazowany, aby uzyskać dodatkowy zastrzyk energii podczas długiego dnia. Jednak cukier może wcale nie być tak pozytywnym środkiem pobudzającym. Ostatnie badania wskazują, że słodkie smakołyki nie mają pozytywnego wpływu na nastrój.

Jak cukier wpływa na mózg?

Na podstawie badań opublikowanych w 2017 r. naukowcy odkryli, że dieta bogata w cukier może zwiększać ryzyko wystąpienia zaburzeń nastroju u mężczyzn i nawracających zaburzeń nastroju zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Nowsze badanie z 2019 r. potwierdza, że regularne spożywanie tłuszczów nasyconych i cukrów było związane z wyższym uczuciem niepokoju u osób dorosłych w wieku powyżej 60 lat.

Ponadto słodkie pokarmy mogą osłabiać zdolność organizmu do reagowania na stres. Cukier może pomóc poczuć się mniej zmęczonym, hamując oś podwzgórzowo-przysadkowo-nadnerczową (HPA) w mózgu, która kontroluje reakcję na stres. Badacze na Uniwersytecie Kalifornijskim Davis odkryli, że cukier hamuje wydzielanie kortyzolu wywołane stresem u zdrowych kobiet, minimalizując uczucie lęku i napięcia. Kortyzol jest znany jako hormon stresu. Jednak tymczasowe słodycze mogą sprawić, że będziesz bardziej uzależniony od cukru i zwiększać ryzyko otyłości i związanych z nią chorób.

Cukier a depresja

Liczne badania wykazały związek między dietą bogatą w cukier a depresją. Nadmierne spożycie cukru powoduje brak równowagi w niektórych substancjach chemicznych w mózgu. Ten brak równowagi może prowadzić do depresji, a nawet może zwiększać długoterminowe ryzyko wystąpienia zaburzeń zdrowia psychicznego u niektórych osób. W badaniu z 2017 r. odkryto, że mężczyźni, którzy spożywali duże ilości cukru (67 gramów lub więcej dziennie) byli o 23 procent bardziej narażeni na rozpoznanie klinicznej depresji w ciągu 5 lat.

Czytaj też:
Zdrowe metody zastąpienia cukru. O tym powinni wiedzieć diabetycy