Zaskakujące przyczyny wzdęć

Zaskakujące przyczyny wzdęć

Dodano: 
Ból brzucha
Ból brzucha Źródło: Fotolia / aradaphotography
Uporczywe wzdęcia nie są niczym przyjemnym, a niestety doświadcza ich każdy z nas. Powszechnie wiadomo, że wzdęcia powodują rośliny strączkowe, ale nie tylko. Nasze codzienne nawyki i przyzwyczajenia również mają znaczenie. Dowiedz się, jak zminimalizować powstawanie rozpierających brzuch gazów.

Uporczywe wzdęcia lubią pojawiać się w najmniej oczekiwanych momentach. Na przykład wtedy, gdy mamy ważne spotkanie w pracy lub wyczekiwaną randkę, jesteśmy na imprezie czy w kinie. Bulgotanie w brzuchu, uczucie przelewania się treści w jelitach, rozpieranie, ucisk. Nagromadzenie się gazów w jelitach powoduje też, że spodnie stają się za ciasne, co dodatkowo wywołuje uczucie dyskomfortu.

Wszyscy wiemy, że gazy powodują rośliny strączkowe czy też dania z kapustą. To jednak nie jedyni winowajcy. Poznaj inne, zaskakujące przyczyny występowania wzdęć. Na niektóre masz wpływ, na inne niekoniecznie. Okazuje się, że za powstawanie wzdęć w dużej mierze odpowiada powietrze, które nieświadomie połykamy.

Zaskakujące przyczyny wzdęć

  • Wiele leków powoduje suchość w ustach, co może sprzyjać łapaniu większej ilości powietrza niż zazwyczaj. Warto przeczytać ulotkę lub porozmawiać z lekarzem, by dowiedzieć się, czy nasze leki wywołują takie skutki uboczne.
  • Żucie gumy do żucia również sprzyja połykaniu dodatkowego powietrza. Nawet nie zauważamy, kiedy to się dzieje. Sporadyczne żucie gumy może i jest dobrym sposobem na odstresowanie czy odświeżenie oddechu, ale na pewno nie sprzyja naszym jelitom.
  • Picie przez słomkę jest jak dmuchanie balonu na odwrót. Gdy pijemy napój przez słomkę, zasysamy powietrze do brzucha, tworząc idealną podstawę do tworzenia się gazów. Zamiast słomek, które nie mogą być poddane recyklingowi i zanieczyszczają środowisko, lepiej pić w tradycyjny sposób, prosto ze szklanki.
  • Chociaż nigdy nie powinieneś unikać jedzenia dużej ilości warzyw, zbyt szybkie wprowadzenie do diety zbyt dużej ilości pokarmów bogatych w błonnik może spowodować nadmierną produkcję gazów.
  • Niektóre węglowodany mogą być trudniejsze do trawienia niż inne i mogą przyczyniać się do wzdęć i dyskomfortu w jamie brzusznej. Węglowodany te są nazywane fermentującymi oligo-sacharydami, di-sacharydami, mono-sacharydami i poliolami, zwanymi również FODMAP. Pokarmy takie jak fasola, jabłka, kalafior i grzyby są przykładami FODMAP.
  • Palenie papierosów również powoduje połykanie dodatkowego powietrza. Z elektronicznymi papierosami jest dokładnie tak samo. Palenie nie przynosi żadnych korzyści. Nawet palenie elektronicznych zamienników jest powiązane ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
  • Cukierki, napoje bezalkoholowe, dżemy i galaretki oraz wypieki ze sztucznymi substancjami słodzącymi, takimi jak sorbitol, acesulfam potas i aspartam, mogą powodować wzdęcia.
  • Szybkie jedzenie powoduje kilka problemów, od przyrostu masy ciała po refluks żołądkowy. Staraj się jeść bez zakłóceń (ostatnie badania pokazują, że jedzenie podczas jazdy jest prawie tak samo niebezpieczne jak pisanie wiadomości) i żuć każdy kęs 20-40 razy.

Dowiedz się, jak uporać się z gazami:

Czytaj też:
5 najlepszych sposobów na wzdęcia

Źródło: Prevention