Wzdęcia są wyjątkowo uciążliwe. Szczególnie, gdy pojawiają się w najmniej oczekiwanych sytuacjach, np. gdy jesteśmy w pracy, podczas rodzinnej uroczystości czy też na randce. Uczucie rozpierania, bulgotanie, ból brzucha i dyskomfort, spowodowany uciskiem ubrań (głównie spodni) bywa nie do wytrzymania. W takich sytuacjach ulgę przynieść mogą preparaty z apteki, które szybko i skutecznie zniwelują gazy, nagromadzone w jelitach. Lepiej jednak zapobiegać niż leczyć. Niestety, nie jest to wcale takie proste, ponieważ nie chodzi tylko o prowadzenie zdrowej diety. Niektóre, niepozorne produkty, które zaliczają się do kategorii zdrowych, także powodują nieprzyjemne wzdęcia.
Czytaj też:
Nietolerancja laktozy – objawy, których lepiej nie bagatelizować
Wzdęcia – tylko niezdrowe nawyki je powodują?
Wzdęcia najczęściej pojawiają się w wyniku połykania dużej ilości powietrza, np. w trakcie mówienia lub jedzenia. Sprzyja im także picie gazowanych napojów i żucie gumy.
Niestety wzdęcia mogą być też spowodowane niedawnym zabiegiem operacyjnym, przyjmowaniem niektórych leków (np. na nadciśnienie), niedrożnością jelit, nadmierną fermentacją treści kałowych w jelitach, upośledzeniem procesów trawiennych w wyniku różnych chorób, np. wątroby.
Dlatego też częste, nawracające i wyjątkowo uciążliwe wzdęcia są powodem do niepokoju. Nie powinno się ich bagatelizować, a wręcz przeciwnie – opowiedzieć o swoim problemie lekarzowi.
Czytaj też:
Probiotyki nie tylko przy antybiotyku. One potrafią zdziałać cuda
Wzdęcia – zaskakujące produkty, które je powodują
Zdarza się jednak, że wzdęcia mogą być spowodowane produktami spożywczymi, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali.
-
Arbuz jest bogaty w fruktozę, naturalnie występujący cukier, który często nie jest w całości wchłaniany, co prowadzi do nadmiaru gazów w jelitach. To samo może dotyczyć także gruszek i mango.
-
Warzywa o intensywnym smaku i aromacie, jak szczypior, dymka, cebula, czosnek zawierają fruktany, które sprzyjają powstawaniu wzdęć.
-
Podczas trawienia śliwek dochodzi fermentacji cukrów, co powoduje problemy jelitowe, wzdęcia i bóle brzucha.
-
Jabłka mogą powodować wzdęcia u osób, które cierpią na zespół złego wchłaniania fruktozy, który występuje, gdy naturalny cukier nie jest w stanie się wchłonąć. Złe wchłanianie fruktozy prowadzi do wzdęć, biegunki i innych problemów trawiennych.
- Warzywa strączkowe i kapustne również sprzyjają gromadzeniu się gazów w jelitach, dlatego też często łączy się je z kminkiem, który łagodzi nieprzyjemne dolegliwości.
Chociaż rzadko się o tym mówi, wzdęcia mogą być też spowodowane przez nadmiar stresu, któremu towarzyszą różne problemy gastryczne. Stanu zdrowia nie poprawia też rezygnacja z aktywności fizycznej. Powszechnie wiadomo, że ruch wpływa na pracę jelit i przemianę materii.