Nabiał zwiększa ryzyko raka prostaty? Nowe doniesienia naukowców

Nabiał zwiększa ryzyko raka prostaty? Nowe doniesienia naukowców

Dodano: 1
Mężczyzna zmagający się z bólem
Mężczyzna zmagający się z bólem / Źródło: Fotolia / estradaanton
Według badań opublikowanych w czasopiśmie American Osteopathic Association, wysokie spożycie produktów mlecznych, takich jak mleko i ser, wydaje się być związane ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty.

Naukowcy przekazali do wiedzy publicznej, że wcześniejsze badania wykazały, że produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w krajach zachodnich, w których wskaźniki raka prostaty są wysokie. I odwrotnie, w krajach azjatyckich, gdzie spożycie produktów mlecznych jest niskie, odsetek raka prostaty jest niższy. To prowadzi do dosyć oczywistych powiązań.

Czytaj także:
Mikrobiom ma znaczenie w leczeniu raka prostaty

Nie mięso i nie ryby

Autorzy najnowszego badania nie znaleźli wyraźnego związku między zwiększonym ryzykiem raka prostaty, którego wystąpienie miałoby wiązać się z innymi pokarmami pochodzenia zwierzęcego, w tym czerwonym i białym mięsem, przetworzonym mięsem oraz rybami. Zidentyfikowali jednak zmniejszone ryzyko raka prostaty, na którego zachorowanie mogłoby nastąpić w związku z dietami roślinnymi.

„W naszej recenzji podkreślono wagę powodu do niepokoju w związku z wysokim spożyciem produktów mlecznych” – poinformował dr John Shin, onkolog z Mayo Clinic i główny autor tego badania. „Odkrycia potwierdzają również rosnącą liczbę dowodów na potencjalne korzyści wynikające z diety roślinnej” – dodał specjalista.

Rak prostaty a rodzaj żywności

Naukowcy dokonali przeglądu 47 badań opublikowanych od 2006 r. i obejmujących ponad milion uczestników, aby lepiej zrozumieć ryzyko raka prostaty związane ze spożywaniem pokarmów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wprawdzie pojawiły się wzorce skojarzeń, jednak dr Shin twierdzi, że potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć naturę i wagę tych potencjalnych zależności.

Śmiertelne ryzyko raka prostaty w samych Stanach Zjednoczonych wynosi 11,6 procent. Ten rodzaj nowotworu odnotowuje najwyższą zachorowalność i drugą najwyższą śmiertelność wśród wszystkich nowotworów u mężczyzn, z ponad 30 tysiącami zgonów rocznie.

Czytaj także:
Jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko raka prostaty

Źródło: eurekalert.org

Czytaj także

 1
  •  
    Tego rodzaju rewelacje sa BEZ zadnego znaczenia.Od wiekow ludzie jedli produkty mleczne,byly podstawa diety i NIKT praktycznie na prostate nie chiorowal.Dzis srodowisko jest skazone produktami chemii,zwlaszcza takimi jak fenol i jego pochodne,ktore sa zblizone do zenskich hormonow plciowych.Skutki widzimy wciaz bardziej; coraz mniejsza ilosc coraz gorszych plemnikow,coraz mniej testosteronu.Rosnace u mezczyzn piersi i coraz wieksz eproblemy z erekcja i wlasnie prostata.
    Co do Azjii,to jedyna istotna roznica w stosunku do Europy jest masow espozywanie ziol,szczegolnie kurkumy.I juz udowodniono,z ejej spozycie hamuje Alzheimera,na te chorobe Azjaci praktycznei nie cierpia,to samo jest z prostata.Co do piozywienia roslinnego,pelna zgoda.Sam wiem po mojej licznej rodzinie,z ecodzienne jedzenie salaty z dodatkami takimi jak pomidory,papryka ,awokado ,zurawina i orzechy zatrzymalo a nawet odwrocilo zaawansowana,kwalifikujaca sie do wyciecia prostate
    Dodaj odpowiedź 2 0
      Odpowiedzi: 0