Groszek i fasola – czy mogą poprawić zdrowie serca?

Groszek i fasola – czy mogą poprawić zdrowie serca?

Dodano: 
Biała fasola
Biała fasolaŹródło:Pexels / Digital Buggu
Powszechnie wiadomo, że zachodnia dieta – bogata w produkty przetworzone, sól i cukier – sprzyja chorobom serca. Nieustannie pojawiają się nowe badania potwierdzające, że dieta roślinna może im zapobiegać. Niedawno naukowcy postanowili wziąć pod lupę rośliny strączkowe. Czego się dowiedzieli?

Autorzy niedawnego przeglądu, opublikowanego na łamach Advances In Nutrition chcieli zrozumieć, w jaki sposób rośliny strączkowe, w tym fasola, groch i soczewica, wpływają na zdrowie serca. W szczególności skupili się na ryzyku chorób sercowo-naczyniowych (CVD) i śmiertelności z powodu CVD. CVD obejmuje chorobę wieńcową serca, zawał mięśnia sercowego i udar. Zbadali także spożycie roślin strączkowych w związku z cukrzycą, nadciśnieniem i otyłością.

Rośliny strączkowe a zdrowie serca

Rośliny strączkowe są bogate w błonnik, białko i mikroelementy, ale zawierają bardzo mało tłuszczu i cukru. Warto więc spożywać je w celu obniżenia poziomu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub złego cholesterolu), obniżenia ciśnienia krwi i zarządzania cukrzycą.

W bieżącym przeglądzie autorzy porównali dane dotyczące osób o najniższym i najwyższym spożyciu roślin strączkowych. Okazało się, że znaczne spożywanie roślin strączkowych związane odpowiednio z obniżeniem ryzyka choroby wieńcowej, nadciśnienia i otyłości.

Okazało się jednak, że nie ma związku między spożywaniem roślin strączkowych a występowaniem zawału mięśnia sercowego, cukrzycy lub udaru mózgu. Podobnie, nie zidentyfikowali związku między roślinami strączkowymi a śmiertelnością z powodu CVD, choroby niedokrwiennej serca lub udaru mózgu.

Chociaż zespół zidentyfikował pozytywny związek między spożywaniem większych ilości roślin strączkowych a zmniejszonym ryzykiem niektórych parametrów sercowo-naczyniowych, wnioski autorów są nadal stosunkowo stonowane. Piszą: „Ogólna pewność dowodów została oceniona jako niska w przypadku zapadalności na CVD i bardzo niska w przypadku wszystkich innych wyników”.

Badania nie są łatwe

Badania skupiające się na jednej grupie produktów są trudne w realizacji i to z kilku powodów. Nie chodzi tylko o pamięć uczestników, która może zawodzić przez co dane w ankietach są nieprawdziwe. Dodatkowo, jeśli ktoś spożywa więcej roślin strączkowych niż przeciętnie, może również jeść więcej warzyw w ogóle. I odwrotnie, ktoś, kto spożywa mało roślin strączkowych, może ogólnie jeść mniej owoców i warzyw. Podobnie, osoba, która je szczególnie zdrowo, może również częściej ćwiczyć. Zrozumienie, czy rośliny strączkowe, ogólne wzorce żywieniowe lub cały styl życia wpływają na wyniki zdrowotne, jest niemożliwe.

Pomimo trudności, ogólnie rzecz biorąc, autorzy uważają, że zwiększenie spożycia roślin strączkowych może poprawić zdrowie serca.

Czytaj też:
Jesteś kobietą i jesz późnym wieczorem? Naukowcy mają złe wieści

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: Medical News Today