Czy jedzenie czosnku może zapobiec infekcji koronawirusem?

Czy jedzenie czosnku może zapobiec infekcji koronawirusem?

Dodano: 
Czosnek
Czosnek Źródło: Pixabay / Peggychoucair
Medycyna naturalna cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jej zwolennicy szukają na własną rękę szukają sposobów na wzmocnienie odporności immunologicznej i ochronę organizmu przed koronawirusem. Czy czosnek może zapobiec infekcji wirusem z Wuhan? WHO odpowiada.

Czy jedzenie czosnku może zapobiec infekcji koronawirusem? „Czosnek to zdrowa żywność, która może mieć pewne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Jednak nie ma dowodów, by jedzenie czosnku uchroniło ludzi przed nowym koronawirusem” – czytamy na stronie WHO.

Dlaczego warto jeść czosnek?

W medycynie naturalnej czosnek znany jest od wieków. Chociaż pochodzi z Azji Środkowej, ma ponad 7000 lat historii w różnych kulturach na całym świecie. Rzymianie, Grecy, Japończycy, a nawet rdzenni Amerykanie uważali czosnek za silny środek leczniczy. Dziś wiemy, że aktywnym składnikiem czosnku jest allicyna – związek siarkoorganiczny. Czosnek nie wydziela silnego aromatu, zanim nie zostanie zmiażdżony lub pokrojony.

Związki siarki z czosnku dostają się do organizmu z przewodu pokarmowego i przemieszczają się po całym ciele, gdzie wywierają silne działanie biologiczne.

Czosnek ma niską zawartość kalorii i jest bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan. Zawiera również śladowe ilości różnych innych składników odżywczych.

Czytaj też:
Koronawirus. Eksperci radzą, jak wzmocnić odpowiedź immunologiczną