Czy jedzenie czosnku może zapobiec infekcji koronawirusem? „Czosnek to zdrowa żywność, która może mieć pewne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Jednak nie ma dowodów, by jedzenie czosnku uchroniło ludzi przed nowym koronawirusem” – czytamy na stronie WHO.
Dlaczego warto jeść czosnek?
W medycynie naturalnej czosnek znany jest od wieków. Chociaż pochodzi z Azji Środkowej, ma ponad 7000 lat historii w różnych kulturach na całym świecie. Rzymianie, Grecy, Japończycy, a nawet rdzenni Amerykanie uważali czosnek za silny środek leczniczy. Dziś wiemy, że aktywnym składnikiem czosnku jest allicyna – związek siarkoorganiczny. Czosnek nie wydziela silnego aromatu, zanim nie zostanie zmiażdżony lub pokrojony.
Związki siarki z czosnku dostają się do organizmu z przewodu pokarmowego i przemieszczają się po całym ciele, gdzie wywierają silne działanie biologiczne.
Czosnek ma niską zawartość kalorii i jest bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan. Zawiera również śladowe ilości różnych innych składników odżywczych.
Czytaj też:
Koronawirus. Eksperci radzą, jak wzmocnić odpowiedź immunologiczną