Jesteś kobietą w średnim wieku? Oto, jak możesz zmniejszyć ryzyko udaru

Jesteś kobietą w średnim wieku? Oto, jak możesz zmniejszyć ryzyko udaru

Dodano: 
Mózg
Mózg Źródło:Fotolia / Maxim Pavlov
Według najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Stroke, nigdy nie jest za późno, aby znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, nie paląc papierosów, ćwicząc, utrzymując zdrową wagę i dokonując wyborów dotyczących zdrowej żywności.

Ogólnie rzecz biorąc, kobiety częściej niż mężczyźni mają udar, umierają z powodu udaru i mają gorsze zdrowie i sprawność fizyczną po udarze. Średni wiek pierwszego udaru u kobiet wynosi 75 lat. Na podstawie tych informacji naukowcy wysnuli teorię, że dokonywanie zmian stylu życia w średnim wieku może pomóc zmniejszyć obciążenie udarem u kobiet.

„Stwierdziliśmy, że przejście na zdrowy tryb życia, nawet w wieku 50 lat, wciąż może zapobiegać udarom mózgu” – powiedział Goodarz Danaei, dr, główny autor badań i profesor nadzwyczajny zdrowia sercowo-naczyniowego Bernard Lown w Harvard TH Chan School w Bostonie. „Kobiety, które wprowadziły zmiany stylu życia w średnim wieku, zmniejszyły swoje długoterminowe ryzyko udaru całkowitego o prawie jedną czwartą, a udar niedokrwienny, najczęstszy rodzaj udaru, o ponad jedną trzecią”.

Jakie zmiany wprowadzić?

Naukowcy przeanalizowali badanie zdrowia pielęgniarek, które zawiera informacje zdrowotne na temat prawie 60 000 kobiet, które zapisały się w średnim wieku 52 lat i kontynuowały badanie przez średnio 26 lat. Naukowcy badali wpływ ryzyka udaru spowodowanego rzuceniem palenia, ćwicząc 30 minut lub więcej dziennie i stopniową utratę masy ciała, jeśli kobiety miały nadwagę. Naukowcy badali również wpływ wprowadzenia zalecanych modyfikacji diety, które kładą nacisk na spożywanie większej ilości ryb, orzechów, produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw oraz mniej czerwonego mięsa, bez przetworzonego mięsa i mniej alkoholu.

Podczas 26-letniej obserwacji naukowcy odkryli:

  • 4,7% kobiet bez interwencji związanych ze stylem życia miało udar dowolnego rodzaju; 2,4% miało udar niedokrwienny; a 0,7% miało udar krwotoczny.
  • Szacuje się, że udział w trzech interwencjach niezwiązanych z dietą – rzucenie palenia, codzienne ćwiczenia i utrata masy ciała – zmniejsza ryzyko udaru całkowitego o 25%, a udaru niedokrwiennego o 36%.
  • Oszacowano, że trwałe modyfikacje diety zmniejszają ryzyko udaru całkowitego o 23%.

Naukowcy odkryli również, że zwiększenie konsumpcji ryb i orzechów oraz ograniczenie nieprzetworzonego spożycia czerwonego mięsa wydaje się mieć pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu, chociaż stopień wpływu tych zmian w diecie nie był tak duży, jak w przypadku zwiększenia aktywności fizycznej, zaprzestania palenia i utrzymania zdrowej wagi.

Czytaj też:
Pacjenci z udarem nie dzwonią po pogotowie, obawiając się koronawirusa – alarmuje prof. Bartosz Karaszewski

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert