Czy probiotyki faktycznie pomagają?

Czy probiotyki faktycznie pomagają?

Dodano: 1
Tabletka
Tabletka / Źródło: Pexels / JESHOOTS.com
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które mają zapewniać korzyści zdrowotne. Nowe wytyczne zalecają stosowanie probiotyków do ograniczonej liczby problemów jelitowych – mogą być korzystne tylko w przypadku niektórych chorób przewodu pokarmowego.

Probiotyki najczęściej spożywane są w postaci tabletek i sfermentowanej żywności, takiej jak jogurt lub inne produkty spożywcze. Ale nowe wytyczne Amerykańskiego Stowarzyszenia Gastroenterologicznego mówią, że ​​nie ma wystarczających dowodów naukowych, aby zalecić stosowanie tak zwanych dobrych bakterii i drożdży do leczenia większości chorób układu pokarmowego.

„Chociaż nasze wytyczne podkreślają kilka trafnych przypadków użycia probiotyków, społeczne założenia dotyczące korzyści z probiotyków nie są dobrze uzasadnione, a także istnieją znaczne różnice w wynikach produktu probiotycznego”, powiedział w komunikacie prasowym gastroenterolog dr Grace L. Su z University of Michigan.

Co to są probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które mają zapewniać korzyści zdrowotne. W niektórych krajach są dostępne na receptę, ale większość z nich jest sprzedawana bez recepty. W Stanach Zjednoczonych probiotyki sprzedawane jako suplementy diety nie wymagają uprzedniej zgody Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), ale firmy nie mogą wysuwać oświadczeń zdrowotnych na temat tych produktów.

Chociaż czasami myślimy o bakteriach jako szkodliwych „zarazkach”, nasz żołądek i jelita faktycznie zawierają miliony pomocnych bakterii i drożdży. Razem tworzą społeczność zwaną mikrobiomem jelitowym. Ludzkie jelita zawierają od  300 do 500 różnych gatunków bakterii. Oddziałują one w złożony sposób, zarówno ze sobą, jak i z ludzkim ciałem.

Probiotyki pomocne tylko w określonych warunkach

American Gastroenterological Association Institute (AGA) opublikował przegląd istniejących badań naukowych na temat związku między probiotykami a zdrowiem jelit. Ta analiza wykazała, że ​​probiotyki mogą być korzystne w przypadku niektórych chorób przewodu pokarmowego. Niektóre probiotyki mogą być pomocne dla wcześniaków z niską masą urodzeniową – skracając liczbę dni spędzonych w szpitalu i skracając czas na pełne karmienie. Określone probiotyki mogą również zmniejszać ryzyko zakażenia Clostridium difficile u dorosłych i dzieci przyjmujących antybiotyki. C. difficile to bakteria, która powoduje biegunkę i zapalenie okrężnicy.

„Pacjenci przyjmujący probiotyki z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego lub [zespołu jelita drażliwego] powinni rozważyć przerwanie leczenia”, powiedział gastroenterolog dr Grace L. Su w komunikacie prasowym. „Suplementy mogą być kosztowne i nie ma wystarczających dowodów, aby udowodnić korzyść lub potwierdzić brak szkody”.

Przegląd wykazał również, że probiotyki nie wydają się być pomocne dla dzieci z ostrym zapaleniem żołądka i jelit, stanem zapalnym przewodu pokarmowego, który może powodować nudności, wymioty i biegunkę. Przegląd dotyczył jednak tylko badań przeprowadzonych w Ameryce Północnej. Niektóre badania przeprowadzone w innych krajach wykazały, że niektóre probiotyki skutecznie zmniejszają czas trwania biegunki u dzieci z ostrym zapaleniem żołądka i jelit.

Czytaj też:
Jak budować swoją odporność psychiczną? Pomogą te suplementy

Opracowała:
Źródło: Helathline
 1
  •  
    Amerykańskie Towarzystwo Gastroenterologiczne wydało obszerne oświadczenie, dotyczące roli probiotyków w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Raport nie generalizuje działania wszystkich dostępnych na rynku probiotyków i nie oświadcza jakoby bakterie probiotyczne w ogóle nie działały.
    Autorzy raportu podkreślają i nagłaśniają zupełnie inny, bardzo ważny jednak problem – różną, czasem niestety skandaliczną jakość probiotyków i przeprowadzanych na nich badań.
    W raporcie zostało przy tym zaznaczone, że probiotyk probiotykowi nie jest równy: „Nie byliśmy w stanie ocenić żywotności każdego preparatu zgłoszonego w badaniach, ponieważ informacje te nie były rutynowo dostępne. Rozumiemy, że różni producenci stosują różne procesy, które mogą wpływać na faktyczną zawartość zastosowanego probiotyku” – przeczytamy w raporcie.
    Od lat nawołujemy, aby wybierać probiotyki produkowane przez doświadczone, dbające o jakość swoich produktów, regularnie badające aktywność bakterii probiotycznych i współpracujące z jednostkami naukowymi firmy oraz zwracać uwagę na formę proponowanych przez nie preparatów (preferujemy formę płynną, która zawiera witalne i aktywne bakterie probiotyczne gotowe do natychmiastowego działania, gdzie długotrwała, kaskadowa hodowla bakterii probiotycznych nie wymaga już dalszych procesów ich utrwalania – przedstawiamy i promujemy te produkty probiotyczne dlatego, że mamy tego całkowitą pewność, zbudowaną na podstawie regularnie i wieloletnie przeprowadzanych badań zarówno w swoim laboratorium jak i w zewnętrznych jednostkach naukowych).
    Należy przy tym zwrócić uwagę, że badania, które są uwzględnione w analizowanym raporcie dotyczą w zdecydowanej większości probiotyków dostępnych na rynku w formie liofilizowanej, których hodowla prowadzona jest zaledwie w ciągi 48 do 72 godzin i takie właśnie zalewają światowy rynek.
    Tak jak zostało to opisane w powyższym artykule raport Amerykańskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego nie przedstawia całkowitego odrzucenia probiotyków, a dotyczy tylko następujących schorzeń: choroby związane z Clostridioides difficile, choroba zapalna jelit, zespół jelita drażliwego, zakaźne zapalenie żołądka i jelit oraz martwicze zapalenie jelit. Przy czym w raporcie zostało także przedstawione, że w przypadku wcześniaków (urodzonych przed 37 tygodniami), niemowląt o niskiej masie urodzeniowej (
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także