Kawa związana z poprawą przeżycia u pacjentów z przerzutowym rakiem jelita grubego

Kawa związana z poprawą przeżycia u pacjentów z przerzutowym rakiem jelita grubego

Dodano: 
Gorąca kawa
Gorąca kawaŹródło:Fotolia / al62
W dużej grupie pacjentów z przerzutowym rakiem jelita grubego spożywanie kilku filiżanek kawy dziennie wiązało się z dłuższym przeżyciem i mniejszym ryzykiem zaostrzenia się raka – donoszą naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute.

Odkrycia, oparte na danych z dużego badania obserwacyjnego zawartego w badaniu klinicznym, są zgodne z wcześniejszymi badaniami pokazującymi związek między regularnym spożywaniem kawy a lepszymi wynikami leczenia u pacjentów z rakiem jelita grubego bez przerzutów. Badanie zostało opublikowane na łamach JAMA Oncology.

Badacze odkryli, że u 1171 pacjentów leczonych z powodu przerzutowego raka jelita grubego ci, którzy wypijali od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie, prawdopodobnie żyli dłużej i mieli więcej czasu, zanim ich choroba się pogorszyła, niż ci, którzy nie pili kawy. Uczestnicy, którzy pili większe ilości kawy – więcej niż cztery filiżanki dziennie – odnieśli jeszcze większe korzyści z tych środków. Korzyści płynące zarówno z kawykofeinowej, jak i bezkofeinowej.

Kawa w przebiegu raka jelita grubego

Odkrycia umożliwiły badaczom ustalenie związku, ale nie związku przyczynowo-skutkowego, pomiędzy piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem progresji raka i zgonu wśród uczestników badania. W rezultacie badanie nie daje wystarczających podstaw do tego, aby na tym etapie zalecić, aby osoby z zaawansowanym lub przerzutowym rakiem jelita grubego zaczęły codziennie pić kawę lub zwiększały spożycie napoju – twierdzą naukowcy.

Badanie to uzupełnia obszerną literaturę potwierdzającą znaczenie diety i innych modyfikowalnych czynników w leczeniu pacjentów z rakiem jelita grubego. Potrzebne są dalsze badania, aby określić, czy rzeczywiście istnieje związek przyczynowy między spożyciem kawy a lepszymi wynikami leczenia pacjentów z rakiem jelita grubego i które dokładnie składniki kawy są odpowiedzialne za tę korzyść.

Czytaj też:
Nie tylko smak i aromat. Oto 7 potwierdzonych naukowo korzyści płynących z picia kawy

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: MedicalXpress