Czego potrzebuje mózg do prawidłowego funkcjonowania?

Czego potrzebuje mózg do prawidłowego funkcjonowania?

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne mózgu
Zdjęcie ilustracyjne mózguŹródło:Fotolia
Zdrowie mózgu zaczynamy doceniać dopiero na starość, tymczasem nasz styl życia już od najmłodszych lat wpływa na jego funkcjonowanie. Na szczęście nigdy nie jest za późno, by odpowiednimi wyborami wspierać pracę mózgu.

Czego potrzebuje mózg do prawidłowego funkcjonowania? Kluczem do sukcesu jest holistyczne podejście do zdrowia i dbałość o kondycję całego organizmu. W codziennej diecie nie zapominaj o: zdrowych tłuszczach, zwłaszcza nienasyconych kwasach tłuszczowych omega 3: EPA i DHA. Antyoksydantach, czyli związkach, które pozwalają usunąć z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Adaptogenach, czyli roślinach, które poprawiają odporność organizmu na stres zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Co jeszcze jest ważne? Obejrzyj materiał wideo:

Dieta na mózg – co powinno się w niej znaleźć?

Podstawowe paliwo dla mózgu to wysokiej jakości produkty spożywcze, które powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.

1. Węglowodany złożone

Węglowodany złożone są dla naszego organizmu tym, czym paliwo dla samochodu. To dzięki nim możemy żyć na pełnych obrotach, uczyć się i zapamiętywać różne informacje. Stosowanie diet niskowęglowodanowych wpływa na pogorszenie pamięci i koncentracji, osłabienie refleksu, a także powoduje ogólne złe samopoczucie i przewlekłe zmęczenie. Brak energii w postaci węglowodanów złożonych zaburza pracę całego organizmu i wpływa na spowolnienie metabolizmu.

Do najlepszych źródeł węglowodanów złożonych zaliczamy:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • gruboziarniste kasze,
  • razowy makaron,
  • brązowy ryż,
  • płatki owsiane.

Warto wiedzieć, że energia z węglowodanów złożonych uwalniana jest stopniowo, więc nie występuje w tym przypadku uczucie senności na krótko po spożytym posiłku, które związane jest z nagłym wzrostem i równie nagłym spadkiem poziomu glukozy we krwi.

2. Ryby morskie i słodkowodne

Ryby to jedno z podstawowych źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 w naszej diecie. Bez nich nasz mózg nie jest w stanie funkcjonować na pełnych obrotach i prawidłowo się rozwijać już w okresie płodowym. Dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT są tłuste ryby morskie. W mniejszej ilości wartościowe kwasy tłuszczowe znajdują się w rybach słodkowodnych, jednak i te warto włączyć do codziennej diety.

Trzeba pamiętać, że najzdrowsze są ryby pochodzące z połowów w niezanieczyszczonych wodach, a nie te z intensywnej hodowli. Ważne jest także to, w jaki sposób je przygotowujemy; unikać trzeba przede wszystkim ryb smażonych oraz wędzonych, które są źródłem soli i mogą zwierać szkodliwe substancje o potencjalnie mutagennym działaniu.

3. Orzechy i masło orzechowe

Orzechy i przygotowywane z nich masło orzechowe (naturalne, bez zbędnych dodatków np. cukru) to doskonałe wsparcie funkcjonowania mózgu. Dzięki ogromnej ilości witamin, minerałów i kwasów Omega-3 zapewniają one długo wykorzystywaną energię i pomagają dbać o utrzymanie odpowiedniego poziomu wielu substancji odżywczych w organizmie. Choć orzechy uważane są za tuczące, to nie warto z nich rezygnować – garść orzechów włoskich dziennie, zapewnia efekty, których nie osiągniemy, stosując suplementy na pamięć i koncentrację.

4. Tłuszcze roślinne

Tłoczone na zimno oliwy i oleje to także cenne paliwo dla naszego mózgu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i innych antyoksydantów doskonale wspierają pracę mózgu i chronią przed rozwojem wielu chorób. Warto włączyć do diety nie tylko tradycyjnie stosowane oleje i oliwy, ale także te mniej znane, lecz równie smaczne i zdrowe np. z pestek winogron, lnu i orzechów. Co więcej, bez zdrowych tłuszczów nie może zachodzić wchłanianie rozpuszczalnych w nich witamin, co grozi rozwojem wielu schorzeń i nieprzyjemnymi dolegliwościami zdrowotnymi.

Czytaj też:
Dlaczego właściwa dieta i aktywność fizyczna mogą ci dać 10 lat życia więcej?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost