5 warzyw obniżających poziom cholesterolu w organizmie. Jedno cię zaskoczy

5 warzyw obniżających poziom cholesterolu w organizmie. Jedno cię zaskoczy

Dodano: 
Bakłażan
BakłażanŹródło:Unsplash / Dan-Cristian Pădureț
Jakie warzywa mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu w organizmie? To warzywa, które często mamy w domu.

Aby obniżyć poziom cholesterolu, trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Właściwa dieta, bogata w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego, ryby, warzywa, owoce i pestki, jest w stanie poprawić wyniki badań i mocno obniżyć poziom cholesterolu całkowitego. Trzeba jednak stosować ją sumiennie i wdrożyć na stałe do swojego trybu życia.

Na poziom cholesterolu wpływają mocno używki, fast foody, słodycze, a także wyroby cukiernicze. Codzienne sięganie po dróżdżówki czy pączki nie tylko nie wpływa pozytywnie na masę ciała, ale też zaburza profil lipidowy w organizmie, prowadząc do wzrostu poziomu cholesterolu.

Ruszaj się, by obniżyć poziom cholesterolu

Do obniżenia cholesterolu konieczne jest nie tylko wprowadzenie zdrowej diety, bogatej w tłuszcze pochodzenia roślinnego, ale także zadbanie o aktywność fizyczną. Ruch to konieczność – regularna aktywność stymuluje do pracy cały organizm, wpływając pozytywnie nie tylko na pracę układu odpornościowego, ale też na krążenie krwi czy trawienie.

W czasie aktywność krew krąży szybciej, dostarczając do organizmu więcej substancji odżywczych. Dzięki temu organizm staje się lepiej dotleniony, a my mamy więcej energii. Aktywność przeciwdziała też odkładaniu się tkanki tłuszczowej, która również jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych (np. otyłości czy cukrzycy).

Jak obniżyć cholesterol?

Gdy badania wskażą, że nasz cholesterol jest zbyt wysoki albo że mamy zbyt duży poziom złego cholesterolu LDL, powinniśmy zmienić tryb życia. Jest to bardzo ważne, ponieważ wysoki cholesterol może uszkadzać naczynia krwionośne, prowadząc do rozwoju chorób układu krążenia. Miażdżyca, zatory, nadciśnienie tętnicze, zawał serca czy udar to niektóre z chorób, jakie grożą osobom, które mają wysoki poziom cholesterolu.

Warto wykluczyć z diety tłuste mięso i nabiał, wędliny, kiełbasy, alkohol, słodycze, a także tłuszcze odzwierzęce (np. masło). Na poprawę poziomu cholesterolu warto zwiększyć w diecie udział tłuszczów roślinnych, warzyw i owoców, pestek, nasion, ryb i owoców morza.

Te warzywa pomogą obniżyć cholesterol

Zielona fasola

 Rośliny strączkowe zawierają dużo błonnika, dlatego pozytywnie wpływają na układ trawienny. Pozwalają oczyścić organizm i usunąć złogi pokarmowe, a także obniżyć poziom cholesterolu LDL. Zielona fasolka to doskonała propozycja na poprawę poziomu cholesterolu!

Soczewica

 Soczewica to kolejna propozycja, która pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową. Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu. Oprócz tego jest dobrym źródłem białka i witamin z grupy B.

Bakłażan

 Bakłażan to zdrowe warzywo, którego często nie doceniamy. Doskonale wpływa na układ trawienny, dobrze oczyszcza organizm i pomaga usunąć z niego szkodliwe frakcje cholesterolu. Warto częściej sięgać po bakłażan, by poprawić swoje wyniki badań!

Cebula i czosnek

 Czosnek wspaniale poprawia odporność organizmu, pomaga usunąć z niego bakterie, a także szkodliwe frakcje cholesterolu LDL. Wskazuje się, że czosnek może obniżać znacząco poziom cholesterolu w organizmie! Cebula z kolei zawiera sporo flawonoidów, dzięki czemu może również korzystnie wpływać na poziom cholesterolu.
Czytaj też:
Cholesterol HDL to dobry cholesterol. Dlaczego i co to oznacza?