W jakim wieku pogarsza się wzrok? Pierwsze objawy są nieoczywiste

W jakim wieku pogarsza się wzrok? Pierwsze objawy są nieoczywiste

Dodano: 
Oko.
Oko. Źródło: Shutterstock
Pogorszenie wzroku najczęściej postępuje stopniowo, choć pewne symptomy można zauważyć już po 40. roku życia. Jakie?

Pogorszenie wzroku następuje po 40. roku życia. Jest to proces fizjologiczny związany ze starzeniem się gałki ocznej i organizmu w ogóle. Nosi on nazwę prezbiopii i niestety nie da się go powstrzymać. Jakie są pierwsze objawy prezbiopii i czy można ją wyleczyć?

Dlaczego wzrok pogarsza się po czterdziestce?

Z wiekiem osłabia się zdolność gałki ocznej do akomodacji. To sprawia, że zaczynamy widzieć nieostro, możemy mieć również problemy z prawidłowym widzeniem z bliska. Proces ten następuje u wszystkich osób, nie tylko u tych, które wcześniej cierpiały na problemy ze wzrokiem, ale także u tych, które dotychczas widziały świetnie zarówno z bliska, jak i z daleka. Jest to część fizjologii i w żaden sposób nie da się jej zapobiec.

Objawy pogorszenia wzroku

Wzrok może pogorszyć się nagle, ale zdecydowanie częściej dzieje się to stopniowo. Czterdziestolatkowie zauważają, że mają problemy z wyraźnym widzeniem przedmiotów znajdujących się w bliskiej odległości. Czytanie książki czy wiadomości na smartfonie może być trudniejsze, ciężej im skupić ostrość na niewielkich znakach czy literkach. Problem może budzić również przerzucanie wzroku z przedmiotów znajdujących się daleko i blisko – wtedy równie trudno jest wyostrzyć wzrok, a obraz staje się rozmazany.

Jak zadbać o wzrok?

Prezbiopii nie da się zapobiec, ale można zrobić wiele, by zadbać o wzrok. Przede wszystkim należy chronić go w czasie pracy przy komputerze czy z dokumentami. Wielogodzinne patrzenie w jeden punkt obciąża wzrok, przesusza gałkę oczną i może przyspieszyć zmiany zachodzące w organizmie.

W czasie pracy należy robić sobie regularne przerwy, odrywać wzrok i patrzeć w dal. Dobrze też stosować krople nawilżające gałkę oczną, które zapobiegają jej przesuszaniu.

Oprócz tego należy wprowadzić do diety produkty bogate w witaminę A i luteinę wspomagające kondycję oczu. Marchew, tłuste ryby, produkty mleczne, jarmuż, jagody, czerwone owoce, jaja to tylko niektóre produkty, które powinny znaleźć się w diecie, by zapobiec chorobom oczu.

Czytaj też:
Krótkowzroczność – koniec kariery czy przeszkoda do pokonania?
Czytaj też:
Łączenie metod w kontroli krótkowzroczności u dzieci

 0

Czytaj także