5 najpopularniejszych leków ziołowych – przekonaj się, jakie dobrodziejstwa masz w swojej kuchni

5 najpopularniejszych leków ziołowych – przekonaj się, jakie dobrodziejstwa masz w swojej kuchni

Dodano: 
Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy Źródło: Pexels / Pixabay
Czy warto spożywać lecznicze przyprawy? Zdecydowanie tak, ponieważ ich właściwości przynoszą wiele korzyści dla organizmu. Wśród najbardziej popularnych wymienia się kurkumę, imbir czy ginkgo biloba. Ale nie tylko. Czy wiesz, co warto przyjmować?

Od wieków kultury na całym świecie polegały na medycynie tradycyjnej, aby zaspokoić swoje potrzeby zdrowotne. Rozmaite dolegliwości leczono ziołami, przyprawami i mieszankami roślinnymi. Pomimo postępu medycznego i technologicznego współczesnej ery, nadal rośnie globalne zapotrzebowanie na leki ziołowe. Szacuje się, że przemysł ten zarabia około 60 miliardów dolarów rocznie.

Naturalne leki lepsze niż chemia

Niektóre naturalne leki mogą być bardziej dostępne niż konwencjonalne, a wiele osób woli je stosować, ponieważ są one zgodne z ich osobistymi ideologiami zdrowotnymi. Często bywają też o wiele tańsze i bezpieczniejsze – nie powodują negatywnych skutków ubocznych dla organizmu, albo powodują je bardzo rzadko. Ludzie często wolą wybierać naturalne leki w postaci ziół i przypraw, niż polegać na popularnych farmaceutykach. Świadomość ta stale wzrasta, a „powrót do korzeni” staje się trendem w sposobie życia, myślenia i zapobiegania chorobom.

Oto 5 najpopularniejszych leczniczych przypraw na świecie. Które z nich masz już w swojej kuchni?

Echinacea
Jeżówka, czyli echinacea jest rośliną kwitnącą i popularnym lekiem ziołowym. Pochodząca z Ameryki Północnej od dawna jest stosowana w praktykach Indian amerykańskich w leczeniu różnych dolegliwości, w tym ran, oparzeń, bólu zęba, bólu gardła i rozstroju żołądka. Części rośliny, w tym liście, płatki i korzenie, można stosować w medycynie – choć wiele osób uważa, że ​​korzenie mają najsilniejszy efekt. Echinacea jest zwykle przyjmowana w formie herbaty lub suplementu, ale może być również stosowana miejscowo.

Żeń-szeń
Żeń-szeń to roślina lecznicza, której korzenie są zwykle moczone w celu przygotowania herbaty lub suszone w celu uzyskania proszku. Jest często stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej w celu zmniejszenia stanu zapalnego i zwiększenia odporności, funkcji mózgu i poziomów energii. Istnieje kilka odmian, ale dwie najbardziej popularne to typy azjatyckie i amerykańskie – odpowiednio żeń-szeń Panax i Panax quinquefolius . Uważa się, że amerykański żeń-szeń przyczynia się do relaksacji, podczas gdy azjatycki żeń-szeń jest uważany za bardziej stymulujący.

Ginkgo biloba
Miłorząb dwuklapowy, znany również po prostu miłorzębem, jest lekiem ziołowym z drzewa maidenhair. Pochodzący z Chin ginkgo jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej od tysięcy lat i jest dziś najlepiej sprzedającym się suplementem ziołowym. Zawiera szereg silnych przeciwutleniaczy dla zdrowia organizmu. Nasiona i liście są tradycyjnie używane do produkcji herbat i nalewek, ale większość nowoczesnych metod wykorzystuje ekstrakt z liści. Niektórzy ludzie lubią też jeść surowe owoce i prażone nasiona. Jednak nasiona są lekko toksyczne i powinny być spożywane tylko w małych ilościach.

Kurkuma
Kurkuma to zioło należące do rodziny imbirów. Używana od tysięcy lat w kuchni i medycynie, ostatnio zwróciła uwagę na swoje silne właściwości przeciwzapalne. Kurkumina jest głównym związkiem czynnym w kurkumie. Może leczyć wiele stanów, w tym przewlekłe zapalenie, ból, zespół metaboliczny i lęk. W szczególności wiele badań wykazało, że dodatkowe dawki kurkuminy są tak samo skuteczne w łagodzeniu bólu stawów, jak niektóre popularne leki przeciwzapalne, takie jak ibuprofen. Możesz również używać świeżej lub suszonej kurkumy w mieszankach takich jak curry, chociaż mała ilość spożywana w jedzeniu prawdopodobnie nie będzie miała znaczącego działania leczniczego.

Imbir
Podobnie jak kurkuma, imbir jest kłączem lub łodygą, która rośnie pod ziemią. Zawiera wiele korzystnych związków i od dawna jest stosowany w tradycyjnych i ludowych praktykach w leczeniu przeziębienia, nudności, migreny i wysokiego ciśnienia krwi. Jego najbardziej znanym współczesnym zastosowaniem jest łagodzenie nudności związanych z ciążą, chemioterapią i operacjami medycznymi. Co więcej, badania na zwierzętach i  ujawniają potencjalne korzyści w leczeniu i zapobieganiu chorobom serca. Niektóre badania na ludziach sugerują, że ten korzeń może zmniejszyć ryzyko tworzenia się skrzepów krwi, chociaż nie udowodniono, że jest bardziej skuteczny niż konwencjonalne terapie.
Czytaj też:
Wielki comeback polskich ziół