-
Chleb podstawą diety? Tak, ale...
Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
Profilaktyka i leczenie Wideo -
Chcesz startować w biegu ulicznym? Pamiętaj o badaniach
W ciągu ostatnich 10 lat liczba osób biorących udział w Maratonie Warszawskim wzrosła ponad siedmiokrotnie. Coraz więcej Polaków decyduje się na uprawianie sportu, wiedza na temat odpowiedniego przygotowania do aktywności fizycznej...
Profilaktyka i leczenie Wideo -
Polacy pokochali bieganie
W ciągu ostatnich 10 lat liczba osób biorących udział w Maratonie Warszawskim wzrosła ponad siedmiokrotnie. Coraz więcej Polaków decyduje się na uprawianie sportu, wiedza na temat odpowiedniego przygotowania do aktywności fizycznej...
Doniesienia naukoweProfilaktyka i leczenie -
Mięso w odwrocie? Polacy coraz częściej wybierają...
Obecnie wegetarianie stanowią ok. 1 proc. społeczeństwa w Polsce. Ponadto, coraz więcej Polaków uważa, że je za dużo mięsa. Efekt jest taki, że spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego spada - podaje "Metro".
Profilaktyka i leczenie -
Co czwarte dziecko nie ma możliwości uprawiania sportu
Polscy rodzice chcą, aby ich dzieci były aktywne fizycznie – wynika z badań przeprowadzonych przez firmę Orange. Co czwarty badany rodzic przyznaje jednak, że ich pociechy nie mają możliwości uprawiania sportu. Problem braku...
Profilaktyka i leczenie -
Amerykanie są coraz grubsi. Tyją głównie kobiety i Latynosi
Amerykanie mają coraz większy problem z otyłością. Jak ujawnia raport Krajowego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom, mieszkańcy Stanów Zjednoczonych tyją w zastraszającym tempie.
Profilaktyka i leczenie Wideo -
1 puszka słodzonego napoju gazowanego dziennie znacząco zwiększa ryzyko cukrzycy
Regularne spożywanie wysokoprzetworzonych przekąsek pomiędzy posiłkami obniża wartość odżywczą diety, sprzyja przybieraniu na wadze i rozwojowi próchnicy. Badania wykazały, że już wypicie codziennie 330 ml napoju gazowanego zwiększa...
Profilaktyka i leczenieDoniesienia naukowe Wideo -
Niezdiagnozowana celiakia może doprowadzić do niepłodności
Wczesna osteoporoza, przedwczesne przekwitanie, niepłodność męska, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet problemy z donoszeniem ciąży mogą być następstwem celiakii, czyli nietolerancji glutenu. Zaburzenie występuje u 1 proc. populacji...
ZdrowieDoniesienia naukoweProfilaktyka i leczenie Wideo -
"Polacy nie umieją się prawidłowo relaksować"
Odpoczynek Polacy rozumieją wyłącznie jako ciekawy sposób na spędzenie wolnego czasu. Zapominają tym samym o relaksie fizjologicznym. Tymczasem tylko w ten sposób można prawidłowo zadbać o kondycję psychiczną i fizyczną organizmu.
Doniesienia naukoweProfilaktyka i leczenie -
Dieta wegetariańska u dziecka obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych
Jak pokazują badania amerykańskich naukowców, dobrze zbilansowana dieta wegetariańska oraz wegańska jest odpowiednia na każdym etapie życia, w tym w okresie niemowlęctwa, wzrostu i dojrzewania. Co więcej może obniżyć ryzyko chorób...
Profilaktyka i leczenieDoniesienia naukowe -
Defibrylator ratujący życie na sopockim molo
Sopockie molo, które w ciągu roku odwiedza ok. 2 mln osób, zostało wyposażone przenośny defibrylator AED. To urządzenie, które pozwala uratować życie podczas nagłego zatrzymania krążenia.
Profilaktyka i leczenie Wideo -
Suszone warzywa są zdrowsze niż mrożonki
Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Przestrzeganie tych rekomendacji w sezonie letnim nie stanowi problemu, zimą utrudnieniem może być jednak niewielki wybór świeżych...
ZdrowieProfilaktyka i leczenie Wideo -
"Dietę wegetariańską mogą stosować nawet bardzo małe dzieci i kobiety w ciąży"
Dietę wegetariańską można stosować na każdym etapie życia. Lekarze i dietetycy przekonują, że prawidłowo zbilansowana dieta bezmięsna nie niesie ze sobą żadnego ryzyka niedoborów pokarmowych. Może być stosowana nawet przez kobiety w...
ZdrowieProfilaktyka i leczenie Wideo -
Mam dobry cholesterol - obudźmy Polskę!
- Życie to nie film, nie cofniesz go. Co drugi dorosły Polak ma za wysoki poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów i udarów - mówi Krzysztof Globisz w spocie telewizyjnym promującym Narodowy Program "Mam dobry cholesterol".
Profilaktyka i leczenieZdrowie Wideo -
Sport coraz popularniejszy w Polsce. Najaktywniejsi są...
Ponad 40 proc. Polaków regularnie uprawia sport. Cztery lata temu deklarował to co czwarty dorosły. Choć daleko nam jeszcze do Skandynawów (ok. 66-70 proc.), to widać, że Polacy ćwiczą coraz chętniej. Najbardziej aktywni są mieszkańcy...
Profilaktyka i leczenie Wideo -
Najpopularniejszy napój w Polsce? Woda
Polacy rocznie wypijają niemal 3 mld litrów wody, w tym wód smakowych. To najpopularniejszy napój bezalkoholowy, choć na rynku wartym łącznie 12 mld zł najbardziej wartościową kategorią są napoje gazowane. Rynek po stagnacji w ostatnich...
Profilaktyka i leczenie Wideo -
Polacy zwiększają wydatki na naturalne i zdrowe soki
Rynek soków, nektarów i napojów jest dziś wart 3,5 mld zł i względnie stabilnie się rozwija. W ostatnim czasie zmieniła się jednak jego struktura – w okresie od czerwca 2013 roku do maja br. o ponad 15 proc. wzrosła kategoria...
Profilaktyka i leczenie Wideo -
Upośledzenie funkcji mózgu - winne napoje gazowane
Słodzone napoje gazowane przyczyniają się nie tylko do przybierania na wadze, ale również upośledzają funkcjonowanie mózgu. To efekt badań przeprowadzonych w USA.
Profilaktyka i leczenie -
Ponad miliard złotych rocznie Polacy wydają na rowery
Ponad miliard złotych rocznie wart jest polski rynek rowerów. Większość z tej kwoty stanowi rynek rowerów nowych, których w ubiegłym roku wyprodukowano w Polsce ok. 950 tys. To daje nam czwarte miejsce w Europie. Polacy kupują albo...
ZdrowieProfilaktyka i leczenie Wideo -
Odmładzanie na miarę
Odmładzanie to kompleksowy i długotrwały medyczny program terapeutyczny, a nie usługa zamawiana przez pacjenta.
ZdrowieProfilaktyka i leczenieUroda -
Gotuj na zdrowie
W naczyniach ze szkła żaroodpornego Termisil można gotować zdrowo i smacznie. Ich używanie pozwala zaoszczędzić czas i uchronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów.
ZdrowieDoniesienia naukoweProfilaktyka i leczenie