Zakażenie Candida albicans może powodować zaburzenia pamięci i nieprawidłowości w mózgu

Zakażenie Candida albicans może powodować zaburzenia pamięci i nieprawidłowości w mózgu

Dodano: 
Ból głowy
Ból głowy Źródło: Fotolia / Production Perig
Jak wynika z najnowszych badań, ​​Candida albicans – grzyb w dużej mierze postrzegany jako nieszkodliwy – może powodować zaburzenia pamięci i nieprawidłowości w mózgu, które przypominają te charakterystyczne dla choroby Alzheimera.

Candida albicans to gatunek grzybów zaliczany do rzędu drożdżaków. Rośnie naturalnie w ludzkich jelitach, jamie ustnej i pochwie. Jest najczęstszą i najlepiej zbadaną przyczyną zakażeń grzybiczych u ludzi. Chociaż uważa się, że Candida albicans jest nieszkodliwy, w niektórych sytuacjach może dojść do poważnych zakażeń. Np. wtedy, gdy grzyby dotrą do krwioobiegu i innych narządów.

Candida albicans a infekcje dróg oddechowych i sepsa

Nowe badania pokazują, że grzyb może dostać się do mózgu, wywołać reakcję zapalną i upośledzić pamięć u myszy. Co ważne, infekcja prowadzi do powstawania nieprawidłowych struktur w mózgu i mają one wspólne podobieństwo z płytkami amyloidowymi – cechą charakterystyczną choroby Alzheimera.

Naukowcy chcieli zbadać związek między grzybami, infekcjami dróg oddechowych i otępieniem. Jak podkreślają, grzyby stają się częstszą przyczyną chorób alergicznych górnych dróg oddechowych, takich jak astma, a także innych chorób, takich jak sepsa – choroba potencjalnie zagrażająca życiu spowodowana przez reakcja organizmu na infekcję. Ponadto sepsa i alergiczne infekcje dróg oddechowychwywołane przez grzyby były skorelowane z wyższym ryzykiem otępienia we wcześniejszych badaniach.

Candida albicans a upośledzenie pamięci u myszy

Badacze przetestowali kilka dawek C. albicans w mysim modelu zakażenia. Ostatecznie podali dawkę 25 000 drożdży do krwioobiegu gryzoni. Badacze byli zaskoczeni odkryciem, że grzyb przenikał przez barierę krew-mózg, która jest mechanizmem chroniącym mózg przed patogenami, które mogą istnieć we krwi. W mózgu drożdże wyzwoliły aktywność mikrogleju – typu komórki odpornościowej, a cząsteczki białka zwanego beta amyloidem rozwinęły się wokół komórek drożdży.

Amyloidowe beta i prekursorowe białka amyloidu tworzą toksyczne płytki mózgowe, które charakteryzują chorobę Alzheimera.

Naukowcy przetestowali także pamięć myszy, porównując zakażone gryzonie z gryzoniami, które nie miały infekcji drożdżowej. Myszy, które miały infekcję, wykazywały zmniejszoną pamięć przestrzenną. Jednak po usunięciu infekcji wszystko do normy.

Nowe badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Nature Communications”. Prowadził je dr David B. Corry, profesor medycyny immunologicznej, alergologii i reumatologii w Baylor College of Medicine w Houston.

Czytaj też:
Głaskanie dzieci zapewnia im ulgę w bólu. Opublikowano nowe badania

Źródło: MedicalNewsToday