Jak odbudować mikroflorę jelitową po kuracji antybiotykowej?

Jak odbudować mikroflorę jelitową po kuracji antybiotykowej?

Dodano: 
Kobieta zażywa lek
Kobieta zażywa lekŹródło:Fotolia / sebra
Antybiotyki usuwają wszystkie bakterie na swojej drodze, nawet te przyjazne, które pomagają trawić pokarm i chronić błony jelitowe. Są rzeczy, które możesz zrobić podczas przyjmowania antybiotyków i później, by odbudować florę.

Wcześniej lekarze myśleli, że zdrowe ciało jest sterylne i że nasz układ odpornościowy nieustannie walczy z drobnoustrojami, z którymi mieliśmy kontakt. Po wynalezieniu antybiotyków uratowano miliony istnień ludzkich, ponieważ ludzie byli chronieni przed infekcjami bakteryjnymi.

Obecnie wiadomo, że w jelitach żyje cały świat organizmów pożytecznych i dopóki utrzymamy je w równowadze, zachowamy zdrowie. Kolonie pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym pomagają trawić i wchłaniać żywność, zwalczać zarazki, które powodują nudności, a nawet wytwarzają dużą część serotoniny, która pomaga utrzymać odpowiedni poziom nastroju. Nauka nieustannie odkrywa sposoby, w jakie bakterie jelitowe są bezpośrednio związane z twoim zdrowiem.

Antybiotyki są jednym z największych zagrożeń dla zdrowia jelit. Antybiotyki zabijają bakterie odpowiedzialne za infekcje, ale zabijają także przyjazne bakterie jelitowe, które chcesz pielęgnować. W najlepszym przypadku możesz doświadczać gazów i biegunki przez kilka dni. W najgorszym przypadku zmieni się równowaga twojego mikrobiomu i możesz skończyć z takimi problemami jak:

  • Refluks
  • Zespół jelita drażliwego
  • Trądzik
  • Choroby autoimmunologiczne
  • Przerost Candida (drożdży)
  • Niepokój
  • Depresja
  • Mgła mózgowa.

Nie musisz siedzieć i czekać, aż twoje ciało samo wyrówna nieprawidłowości.

Czytaj też:
Nalot na języku. 5 prawdopodobnych przyczyn

Jak przywrócić mikroflorę jelitową do stanu równowagi?

Weź probiotyk
Każda dawka antybiotyków usuwa dużą porcję bakterii z całego ciała, w tym dobrych. Następnie dobre i nieprzyjazne drobnoustroje powoli odbudowują się, a jeśli wszystko pójdzie dobrze, wracają do równowagi. Ale to wymaga czasu i nie zawsze kolonizują się w harmonii. Probiotyki mogą pomóc bakteriom odrastać szybciej i w równowadze. Uzupełnij je probiotykami. Aby zapobiec przewadze jednego szczepu flory jelitowej, uzupełnij probiotyki podczas przyjmowania antybiotyków. Przyjazne bakterie probiotyczne mogą nie kolonizować jelit, ale nadal mogą ci pomóc w leczeniu antybiotykami. Jeśli odpowiednio określisz dawkę probiotyczną, dobre bakterie, które właśnie przechodzą, będą w stanie wykonać swoją pracę i powstrzymać złe. Kilka nawet przeżyje i będzie w stanie utrzymać równowagę, dopóki następna dawka antybiotyków nie usunie ich. Ważny jest czas i rodzaj. Pamiętaj o przyjmowaniu probiotyków co najmniej dwie godziny przed lub po dawkach antybiotyków. Ponadto, jeśli jesteś wrażliwy na probiotyki, unikaj szczepów, które mogą wytwarzać histaminy, takich jak Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri i Lactobacillus bulgaricus. Zamiast tego wybierz Lactobacillus plantarum, Bifdocaterium lactis, Bifdocaterium infantis i Bifidobacterium longum. Te szczepy obniżają poziom histaminy, zmniejszają stany zapalne i poprawiają trawienie. Weź S. boulardii. S. boulardii to pożyteczne drożdże, a nie bakterie, więc antybiotyki nie mogą ich dotknąć. W kilku badaniach naukowcy odkryli, że S. boulardii zapobiega biegunce związanej z antybiotykami.

Ogranicz spożycie cukru podczas przyjmowania antybiotyków i po kuracji
Bez bakterii, które je unicestwiają, grzyby mają okazję zająć się antybiotykami. Możesz przypisać wiele problemów po antybiotykach - takich jak biegunka i infekcje - przerostowi grzybów, szczególnie drożdży. Jednym z problematycznych szczepów grzybów jest Candida albicans, która jest szczególnie podatna na szaleństwo po antybiotykach. Candida żywi się cukrem i prostymi węglowodanami (takimi jak chleb i makaron), które szybko zamieniają się w cukier. Candida rozkwitnie, jeśli otrzyma cukier z pożywienia, a bakterie nie będą obecne w walce z nim. Aby zapobiec przejmowaniu kontroli, ogranicz spożycie cukru i węglowodanów do minimum. Szkodniki nie zajdą daleko, jeśli nie mają znacznego źródła pożywienia. Trzymanie się z dala od cukru jest zawsze dobrą radą, ale jest szczególnie ważne, gdy bierzesz antybiotyki.

Pij bulion gotowany na kościach lub zażywaj peptydy kolagenowe
Bakterie wyściełające przewód pokarmowy chronią błony, które utrzymują zawartość jelit w swoim miejscu. Gdy się zużywają, grzyby mają szansę na kolonizację na swoim miejscu. Kiedy grzyby rosną, wystrzeliwują strzępki, cienkie nitkowate korzenie, które wbijają się w ściany jelit. Zasadniczo wyciskają dziury w jelitach, które pozwalają częściowo strawionym cząstkom jedzenia przedostać się poza przewód pokarmowy i powodować problemy. Podanie błonom tego, czego potrzebują, aby pozostały silne, nie całkowicie uniemożliwi grzybom wystrzelenie ich korzeni w ściany jelit, ale sprawi, że będą one bardziej odporne na uszkodzenia i bardziej odporne na działanie antybiotyków i nadejdzie czas wyleczenia. Kolagen to białko, które utrzymuje błony razem, a przyjmowanie peptydów kolagenowych zapewni komórkom wszystkie aminokwasy, których potrzebują, gdy nadejdzie czas na załatanie ścian jelit. Nie można wytwarzać kolagenu bez witaminy C, więc dobrym pomysłem jest zwiększenie spożycia witaminy C podczas suplementacji zhydrolizowanym kolagenem.

Jedz dużo warzyw
Kiedy duża część bakterii zostanie usunięta, odbudowują się powoli. Podobnie jak w przypadku każdej populacji walczącej o zasoby, zaludnienie to trochę wyścig. Kiedy tak się dzieje, chcesz nakarmić dobrych wojowników i zagłodzić tych złych. Mikroby jelitowe, które pomagają strawić i wchłonąć jedzenie, uwielbiają warzywa. Ma to sens, ponieważ jedzą porcję warzyw, których ludzie nie rozkładają, i przekształcają te porcje w składniki odżywcze, których inaczej nie dostalibyście. Ułóż talerz z jedzeniem, które jedzą przyjazne mikroby, a więcej dobrych bakterii skolonizuje twoje jelita.

Skrobia oporna
Skrobia oporna ma swoją nazwę, ponieważ jest odporna na trawienie. Fermentuje w przewodzie pokarmowym i odżywia korzystne bakterie w jelitach. Dobrze odżywione, przyjazne bakterie zapełniają wyściółkę jelita, pomagając w utrzymaniu zdrowego biomu. Pomaga to przywrócić i utrzymać integralność podszewki jelit. Źródła opornej skrobi to: Nieprażone nerkowce Surowe zielone banany Surowa mąka bananowa Surowa skrobia ziemniaczana. Jeśli masz IBS lub chorobę Leśniowskiego-Crohna, oporna skrobia może powodować zaburzenia trawienne. Zacznij powoli i spożywaj do kilku łyżek stołowych. Jeśli po drodze napotkasz problemy z żołądkiem, przestań ją brać.
Czytaj też:
11 prostych sposobów na uzdrowienie jelit

Źródło: bulletproof.com