Układ immunologiczny to tarcza naszego organizmu. Jego głównym zadaniem jest uniemożliwienie wnikania drobnoustrojów i walka z nimi jeśli już się przydarzą. Istnieje wiele produktów, które mogą zwiększyć siłę naszej odporności. Warto zaopatrzyć się w skuteczny zestaw ratunkowy, który chroni przed przeziębieniem i szybko postawi na nogi.
Domowa apteczka pełna naturalnych lekarstw na przeziębienie
Zioła i przyprawy mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne – wspierają działanie układu odpornościowego. Wiele ziół i przypraw zawiera związki bioaktywne wykazujące działanie antybiotyczne. Szczególnie warto w tym okresie sięgać po oregano, tymianek (w formie suszonej i olejku) i szałwię (w formie suszonej lub naparu – doskonałego na bolące gardło). Wyśmienite działanie rozgrzewające ma cynamon, imbir i ostre przyprawy np.: chili, pieprz cayenne. Należy je dodawać do gotowych potraw aby dobroczynne substancje nie uległy zniszczeniu.
Miód i produkty pszczele takie jak propolis, pierzga i pyłek pszczeli również doskonale radzą sobie ze wspomaganiem naszej odporności.
Allicyna to substancja zawarta w cebuli i czosnku, która zwalcza wirusy w bardzo szybkim tempie. Ząbek czosnku spożywany każdego dnia zapobiegnie rozwojowi infekcji, a w momencie jej wystąpienia po prostu należy zwiększyć jego ilość. Aby zneutralizować liczne związki lotne i nieprzyjemny zapach występujące w cebuli i czosnku, wystarczy przeżuć kilka listków świeżej natki pietruszki. Przykry zapach zniknie, a sama pietruszka doskonale przyczyni się do zwiększenia spożycia witaminy C i żelaza, co dodatkowo wzmocni armię odpornościową naszego organizmu o nowiutkie białe krwinki.
Witamina C skraca czas trwania choroby i zmniejsza częstotliwość występowania przeziębień, dlatego nie wolno zapomnieć o dużej ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.
Według zaleceń dietetyków, owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. W pracy bez względu na miejsce jej wykonywania spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie, dlatego powinniśmy niezwłocznie włączyć owoce i warzywa do codziennego jadłospisu przebywając w pracy.
„Jak wynika z badania Dailyfruits kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% pracujących Polaków, a po warzywa 26%. Aż 62% Polaków zapytanych przez Dailyfruits, jest przekonanych, że zdrowo się odżywia, w rzeczywistości dieta większości z nich jest uboga pod kątem odżywczym. Analiza rzeczywistej jakości diety przeprowadzona na potrzeby badania ujawniła, ze ponad ¾ osób uważających, że zdrowo się odżywiają w istocie nie je dostatecznej ilości zdrowych produktów. Dieta uboga w poszczególne składniki odżywcze z czasem może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności oraz wystąpienia wielu chorób” – mówi Magdalena Kartasińska - Kwaśnik, dietetyk kliniczny z Dailyfruits.
Prawdziwą bombą będzie w tym okresie sok z dzikiej róży, aronii, czarnego bzu czy czarnej porzeczki. Na świeżo najwięcej witaminy C i innych przeciwutleniaczy znajdziesz w czerwonych i czarnych owocach, cytrusach, czerwonej papryce i roślinach zielonolistnych. Maliny mają właściwości napotne i rozgrzewają do szpiku kości. Warto zalać świeże lub mrożone maliny gorącą wodą, dodać imbir i wygrzewać się pod kocem z kubkiem w dłoni.
Witamina D aktywuje układ odpornościowy, przez co łatwiej rozpocząć organizmowi walkę z chorobą. Warto częściej jeść ryby morskie, które są jej doskonałym źródłem. Latem witamina D produkowana jest dzięki promieniom słonecznym w naszej skórze. Od października do marca, gdy na niebie jest przewaga chmur, warto wprowadzić dodatkową suplementację w kapsułkach lub w tranie - koniecznie z wątroby dorsza.
Warto sięgać po pestki dyni (cynk) i orzechy włoskie (kwasy omega 3), które działają przeciwzapalnie, hamują namnażanie wirusów i neutralizują negatywne konsekwencje powstałe w organizmie w wyniku przebytego przeziębienia
Jakie nawyki należy wprowadzić, aby wzmocnić odporność?
- Herbatę wzbogacać o imbir i cytrynę
- Cytrusy powinny stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców
- Do porannej owsianki warto dorzucić pestki dyni i suszoną aronię
- Przynajmniej dwa razy w tygodniu należy spożywać tłustą rybę morską
- Warto rozważyć codzienne spożywanie tranu lub oleju lnianego
- Należy wybierać kaszę gryczaną jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków
Tylko regularne dostarczanie odpowiednich składników pokarmowych ma szansę wzmocnić odporność. Warto pamiętać o tym szczególnie teraz gdy organizm jest wystawiony na ciężki okres jesienny.
Czytaj też:
4 rzeczy, które możesz zmienić w diecie dziecka, by wzmocnić jego odpornośćCzytaj też:
7 faktów o szczepionce przeciw grypie. Czy powoduje NOP?