Przypalił się obiad? Dowiedz się, jak w 5 minut pozbyć się brzydkiego zapachu z mieszkania

Przypalił się obiad? Dowiedz się, jak w 5 minut pozbyć się brzydkiego zapachu z mieszkania

Dodano: 
przypalony obiad
przypalony obiad
Zdarzyło ci się przypalić obiad? Zapach spalenizny długo wyczuwa się w powietrzu. Nie wystarczy otworzenie okna czy balkonu. Eksperci podpowiadają, czego użyć, żeby wywabić nieprzyjemny zapach.

Zapach spalenizny może być bardzo intensywny i utrzymywać się przez długi czas, wnika w firanki, osiada na ścianach. Jak pozbyć się go w 5 minut?

Ile kosztuje pozbycie się zapachu spalenizny?

Sposób na pozbycie się zapachu spalenizny nie jest drogi. Wystarczy kupić ocet. Szklankę octu należy wlać do garnka i podgrzewać przez około 5 minut. W zależności od tego, jak bardzo zapach jest intensywny, ocet można podgrzewać dłużej. Parujący ocet pochłania zapach spalenizny. Potem dobrze jest solidnie przewietrzyć mieszkanie.

Cytrusy pomogą wywabić nieprzyjemny zapach

Jeśli nie masz w domu octu lub drażni cię jego zapach, możesz wypróbować sposób z użyciem owoców cytrusowych. Najlepiej użyć do tego celu cytryn. Podobny efekt można uzyskać, wykorzystując grejpfruty, mandarynki lub pomarańcze. Przydatna jest zarówno skórka owoców, jak i sok.

Przygotuj wywar z owoców

Skórki z owoców wymieszaj z sokiem, dodaj trochę wodu i gotuj aż do wrzenia. Następnie zmniejsz temperaturę gotowania. Mieszanka powinna delikatnie „pykać”, wydzielając parę. Pożądany efekt osiągniesz po około 30 minutach.

Czy przypalone danie da się jeszcze wykorzystać?

Jeśli uporałeś się już z przykrym zapachem w kuchni, pewnie zastanawiasz się, czy coś z obiadu da się jeszcze uratować. Eksperci przestrzegają jednak przed jedzeniem przypalonych potraw. Czarny nalot oznacza, że w pożywieniu pojawił się bardzo groźny dla zdrowia związek o nazwie akrylamid. Powstaje on pod wpływem reakcji chemicznej między białkami i cukrami, które nadają przypalonym potrawom ciemny kolor i charakterystyczny gorzki smak. Im bardziej przypalone jest nasze danie, tym więcej zawiera akrylamidu. Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem akrylamid został uznany za „prawdopodobnie rakotwórczy”. Nie należy spożywać również przypalonego tłuszczu. Może on zawierać akroleinę, aldehyd o silnych właściwościach rakotwórczych, który powstaje w wysokich temperaturach.

Czytaj też:
Jak sprzątać szybko i skutecznie, sposób na wiosenne porządki
Czytaj też:
Czy wiesz, co ci grozi, gdy zbyt długo grillujesz mięso?

Opracowała:
Źródło: Przeslij przepis