Skutki uboczne przyjmowania białka serwatkowego dla sportowców

Skutki uboczne przyjmowania białka serwatkowego dla sportowców

Dodano: 
Siłownia, suplement, zdjęcie ilustracyje
Siłownia, suplement, zdjęcie ilustracyje / Źródło: Fotolia / fot. Henry James 76
Białko jest bowiem ważnym elementem odbudowy i naprawy naszych mięśni. Jednak czy białko serwatkowe, spożywane przez amatorów siłowni jest do końca zdrowe?

Odżywki białkowe mogą działać jako katalizatory do budowania mięśni i zwiększania zdolności sportowych. Wiele osób, które ćwiczy, wspomaga się ich przyjmowaniem. Jednym z popularniejszych rodzajów jest białko serwatkowe. Znane z bogatej gamy aminokwasów, które są łatwo przyswajalne przez organizm, występuje także np. w mleku. Jednak spożywając białko serwatkowe w postaci suplementów narażamy się na wiele skutków ubocznych, które mogą się z nim wiązać.

Skutki uboczne spożywania białka serwatkowego

Spożywanie białka serwatkowego w dużych dawkach może prowadzić do krótkotrwałych skutków ubocznych, taki jak bóle głowy, brzucha, wypryski na twarzy, wzdęcia, nudności i biegunki. Jednak długotrwałe spożywanie może prowadzić także do długoterminowych skutków ubocznych. Oto przykłady:

  • Problemy z nerkami – Spożycie białka serwatkowego może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie nerek. Dzieje się tak poprzez zwiększenie zawartości mocznika w osoczu, wydalania wapnia z moczem i objętości moczu. To może prowadzić nawet do kamieni nerkowych. Jeśli spożywasz serwatkę, nie zapomnij o zwiększeniu spożycia wody i błonnika.
  • Problemy żołądkowo-jelitowe. Spożywanie białka serwatkowego może prowadzić do wyczerpania dobrych bakterii w jelitach. To z kolei może powodować ból brzucha, zaparcia i gazy. Twoje ciało może nawet mieć trudności z naturalnym trawieniem produktów mlecznych.
  • Problemy z wątrobą. Chociaż wiadomo, że wspomaga syntezę mięśni, białko serwatkowe może powodować niepożądane skutki, jeśli spożywa się go bez ćwiczeń. W takim przypadku białko trafia do wątroby w celu przetworzenia, co może z czasem uszkodzić wątrobę.
  • Choroby serca. Nadmierne spożycie białka serwatkowego może wpływać na czynność serca i prowadzić do arytmii serca, zatrzymania akcji serca i innych problemów z sercem.
  • Zwiększona kwasowość krwi. Proszki białkowe z serwatki wytwarzane z mleka zwierzęcego mogą mieć dość kwaśny charakter, zwiększając kwasowość naszej krwi. Kiedy nasze nerki obciążają się przetwarzaniem dodatkowego białka, krew staje się zbyt kwaśna.
  • Osteoporoza. Nadmierne spożycie białka serwatkowego powoduje brak równowagi mineralnej w organizmie. Może wpływać na kości, zmniejszając gęstość kości, co może dalej prowadzić do osteoporozy.

Czytaj też:
Białko roślinne i zwierzęce. Które jest lepsze dla zdrowia?

Opracowała:
Źródło: Times of India
 0

Czytaj także