Pieczone pierogi wigilijne – nowy świąteczny trend

Pieczone pierogi wigilijne – nowy świąteczny trend

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Pexels / Karolina Grabowska
Pieczone pierogi wigilijne to pomysł na przygotowanie świątecznego przysmaku w inny sposób. Jak je zrobić?

Pieczone pierogi wigilijne to nowy trend, który ma szansę stać się świątecznym hitem. Takie pierogi są smaczne i zdrowsze niż te, które smażymy na głębokim tłuszczu. Smakują równie dobrze co pierogi odsmażane na patelni, ale mogą z powodzeniem jeść je osoby, które źle się czują po smażonych potrawach.

Czym są pieczone pierogi?

Pieczone pierogi to danie, które różni się od tradycyjnych pierogów sposobem przygotowania. Zamiast je gotować, a następnie odsmażać na patelni, wystarczy posmarować je żółtkiem jaja i włożyć do piekarnika. Takie pieczone pierogi smakują wyśmienicie, są chrupiące i złociste, a jednocześnie zdrowsze niż smażone!

Zalety pieczonych pierogów

Pieczone pierogi:

  • nie zawierają tłuszczu
  • nie obciążają tak mocno układu trawiennego jak pierogi odsmażane na głębokim tłuszczu
  • są zdrowsze niż pierogi smażone na patelni

Jak zrobić pieczone pierogi?

Aby przygotować pieczone pierogi, należy zrobić ciasto oraz farsz. Przygotowujemy je w taki sposób jak zawsze, ciasto wałkujemy, wykrajamy kółka, a następnie nadziewamy je farszem. Farsz może być rozmaity – to nie tylko kapusta i grzyby, ale też pieczarki, ser, owoce. Tak naprawdę pieczone pierogi możemy przygotować z każdym farszem, choć w święta najlepiej smakuje kapusta z grzybami.

Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście. Powinno być miękkie, elastyczne i cienkie, dzięki czemu będzie smaczne. Takie ciasto najlepiej przygotować... z dodatkiem drożdży. Dzięki temu będzie bardzo puszyste i zniknie problem z wałkowaniem! Takie pierogi w piekarniku też pięknie urosną, będą nie tylko pyszne, ale też miękkie i delikatne.

Ciasto nie powinno też mieć grudek ani przyklejać się do rąk. Po przygotowaniu ciasta i wykrojeniu kółek, dobrze jest nałożyć farsz i ułożyć pierogi w ciepłym miejscu (np. przy rozgrzanym piekarniku). Ciasto, które trochę odpocznie, będzie smaczniejsze. Wystarczy około 30 minut (ważne, by przykryć pierogi ściereczką bawełnianą lub lnianą).

Takie upieczone pierogi możemy zjeść w święta, ale też odgrzać je kolejnego dnia lub zamrozić.

Co podać na świąteczne śniadanie?

Naleśnikowy renifer

Święta to czas, kiedy można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty. Śniadanie na słodko? Jak najbardziej! W świątecznym wydaniu może to być naleśnikowy renifer z malinowym nosem i dodatkiem czekoladowego kremu. 

Świąteczne kanapki

 Kolorowe, zdrowe i pełne warzyw. Na kanapkach możesz układać całe świąteczne scenki. Wykorzystaj foremki. Można z nich wycinać kształty, chociażby  w serze.

Owocowe kompozycje

Na słodko i zdrowo? To możliwe. Wystarczy do świątecznej kompozycji na talerzu dodać owoce. Bałwanka zrobisz, używając kremowego serka i układając na nim owoce. Podstawą może być wycięta, okrągła grzanka, albo placek.

Mikołajowe pancakes

 Tradycyjne, amerykańskie placki są wręcz stworzone do takich eksperymentów. Świąteczny akcent to odrobina bitej śmietany, a do tego solidna porcja zdrowych malin i bananów. Oczy zrobisz z serka i połówek ciemnych winogron.

Bałwankowa owsianka

 Problem ze zjedzeniem zdrowej owsianki czy kaszy? W tej wersji największy niejadek jej się nie oprze. Możesz ułożyć na niej kompozycję z owoców, tworząc dowolne obrazki.

Świąteczne grzanki z jajkiem

Proste i efektowne. Aby zrobić świąteczne grzanki, wystarczy wyciąć gwiazdki lub choinki w kromkach chleba, ułożyć je na patelni, a w środki wlać rozmącone jajko. Do masy jajecznej możesz dodać szczypiorek lub kolorową paprykę pokrojoną w drobną kostkę. 

Choinkowe kanapeczki

 Robiąc grzanki, zastanawiasz się pewnie: a co z wyciętymi kształtami? Oczywiście nic się może zmarnować. Zrób z nich efektowne minikanapeczki.

Warzywne ozdoby

Świąteczna kanapka może być pełna zdrowia. To też okazja, aby przemycić mniej lubiane na co dzień składniki, np. szczypiorek czy paprykę, ale też zdrowszy, razowy chleb.

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka może zyskać świąteczny charakter, jeśli z arbuza, melona czy banana powycinasz świąteczne gwiazdki. Podobne kompozycje możesz tworzyć także z warzyw. Do wycinania świetnie nadają się kolorowe papryki, ogórek czy gotowana marchew.

Truskawkowe mikołaje

 Truskawki na Boże Narodzenie? Dlaczego nie. Szczególnie jeśli stworzysz z nich zabawne mikołaje. Wykorzystaj do tego kremowy serek mascarpone, a oczy zrobisz np. z ziarenek czarnego sezamu.
Czytaj też:
Jak zrobić „śledzie” z boczniaków? Ta potrawa zaskoczy nie tylko wegetarian