Dlaczego zęby się przebarwiają od czerwonego wina? Odpowiedzią jest związek między charakterem wina a szkliwem zębów, powiedziała cytowany przez serwis MedicalXpress Uchenna Akosa, dentysta z Rutgers School of Dental Medicine w New Brunswick.
Dlaczego wino przebarwia zęby?
„Kiedy pijesz czerwone, napotykasz potrójne zagrożenie dla bieli zębów: antocyjany, które są pigmentami w winogronach – to one nadają czerwonemu winu jego bogaty kolor, garbniki, które pomagają związać pigment z twoimi zębami i kwasowość wina, które trawi szkliwo, czyniąc je bardziej porowatym i bardziej podatnym na plamy” – powiedziała.
Akosa podkreśliła, że czerwone wino nie jest jedynym winowajcą. „Wszystko, co może poplamić koszulę, może przebarwić zęby” – powiedziała. Na liście jest czarna kawa, czarna herbata, jagody, czekolada czy ocet balsamiczny.
Jak uniknąć przebarwień od wina i kawy?
Oto wskazówki ekspertki, które pomogą zapobiec brzydkim przebarwieniom:
- Szczotkuj zęby przed piciem, ale nie bezpośrednio po nim, ponieważ pasta do zębów może powodować większe wytrawianie.
- Nie pij białego wina przed czerwonym winem: dodatkowy kwas zawarty w białym winie sprawi, że przebarwienia będą bardziej intensywne.
- Pij wodę podczas picia wina. Płukanie ust wodą pomaga zmniejszyć kwasowość wina i stymuluje wydzielanie śliny, co ma kluczowe znaczenie w walce ze szkodliwymi bakteriami i utrzymaniu idealnego pH w ustach. Równie ważne jest żucie pokarmu, ponieważ stymuluje ono również wydzielanie śliny. Ser idealnie pasuje do wina, nie tylko ze względu na smak – on także pobudza wydzielanie śliny i zmniejsza kwasowość wina.
- Prawidłowo szczotkuj i regularnie czyść zęby, aby utrzymać mocne szkliwo.
Specjalistka przypomina, że nie każda pasta wybielająca będzie dobra dla zębów i szkliwa. Należy uważać na produkty, które nie nadają się do długotrwałego stosowania (to np. soda oczyszczona).
Czytaj też:
Czy pasta do zębów pomoże na trądzik i pryszcze?Czytaj też:
Rozgrzewający grzaniec z cydru. Zrób go także w wersji bez alkoholu