Witamina B2, inaczej ryboflawina, jest jedną z witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Jej działanie jest podobne, jak innych witamin z tej grupy – ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. To jednak nie jedyna jej funkcja, ponieważ każda witamina z grupy B zasługuje na uwagę i każda czymś się różni. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie wszystkich witamin z grupy B. Najłatwiej zapobiegać ich niedoborom, stosując kompleksowe suplementy diety, zawierające wszystkie 8 witamin z grupy B.
Rozpuszczalne w wodzie witaminy są przenoszone przez krwioobieg, a to, co nie jest potrzebne, wydala się z organizmu z moczem. Oznacza to, że osiągnięcie zbyt wysokiego poziomu tej witaminy jest bardzo trudne.
Witamina B2 – właściwości i działanie
Witamina B2 jest związkiem niezbędnym do prawidłowej pracy całego organizmu. Oto kilka jej głównych funkcji:
-
jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
-
wspiera pracę układu odpornościowego,
- wspiera regenerację tkanek,
-
absorbuje i aktywuje żelazo, kwas foliowy i witaminy B1, B3 i B6,
- wraz z witaminą A zapobiega rozwojowi zaćmy,
- uczestniczy w procesach przemiany materii,
- bierze udział w produkcji niektórych hormonów,
- przeciwdziała depresji,
-
jest odpowiedzialna za dobry stan naczyń krwionośnych, błon śluzowych, śluzówki przewodu pokarmowego i skóry.
Czytaj też:
Jak uzupełnić niedobór witaminy K?
Witamina B2 – niedobór
O niedobór witaminy B2 bardzo trudno. Występuje głównie u osób bardzo niedożywionych i jeśli się pojawi, to najprawdopodobniej organizmowi brakuje także wielu innych witamin. Niedobór może też wystąpić u osób, które zmagają się zaburzeniami wchłaniania lub spożywają dużo alkoholu.
Do objawów niedoboru zalicza się:
-
pęknięcie skóry w kącikach ust,
-
wysuszone i popękane usta,
-
suchą skórę,
-
owrzodzenia w obrębie ust i języka,
-
niedokrwistość w wyniku niedoboru żelaza,
-
nadwrażliwość na światło.
Czytaj też:
Sprawdź, czy możesz cierpieć na niedobór biotyny
Witamina B2 – dieta i suplementacja
Na szczęście witaminę B2 znajdziemy zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Prowadząc zdrową dietę, bogatą w różnorodne produkty spożywcze raczej nie dopuścimy do niedoboru witaminy B2. Znajdziemy ją np. w:
-
nabiale,
-
serach,
-
jajach,
-
wątróbce wieprzowej,
-
nasionach,
- awokado,
- grzybach,
- dyni,
- drożdżach,
-
orzechach,
-
produktach pełnoziarnistych,
-
warzywach.
Witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie, więc gotowanie żywności może spowodować jej utratę.
Przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ witamina B2 może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami. Zdarza się też, że lekarz sam zaleci suplementację, jeśli przyjmowane leki mogą wpływać negatywnie na przyswajanie też witaminy.
Czytaj też:
Dlaczego warto suplementować witaminę B12?
Komentarze