Pękające naczynka, szczególnie na twarzy pojawiają się częściej u osób o jasnej karnacji. Naczynka krwionośne ulegając rozszerzeniu, na przykład pod wpływem ciepła, zaczynają prześwitywać przez skórę. Zdarza się, że na skórze pojawiają się "pajęczynki" czerwonych naczyń, które mogą powodować zaczerwienienie dużego obszaru skóry. Jeśli natomiast zobaczysz czerwoną plamkę w oku, to też może być przykład pękniętego naczynia krwionośnego, którego powodem jest krwotok podspojówkowy. Na szczęście jest najczęściej niegroźny – wskazują lekarze.
Jakie są przyczyny pękania naczynek?
Wśród najczęstszych przyczyn występowania pękających naczynek wymieniane są:
- temperatura /na pękanie naczynek jesteśmy bardziej narażeni podczas zimy lub dużych upałów/,
-
uwarunkowanie genetyczne /u niektórych osób naczynia włosowate przebiegają wyjątkowo płytko pod skórą, przez co są bardziej widoczne/,
- ciąża / w tym okresie dochodzi do zwiększenia się ilości krwi w organizmie, powiększają się żyły/,
- słońce /wysoka temperatura wywołuje powiększanie się naczyń krwionośnych/,
- nadciśnienie tętnicze,
- cukrzyca,
- zaburzenia hormonalne /estrogeny wykazują działanie rozluźniające na mięśnie kontrolujące szerokość naczyń, krwionośnych/,
- dieta obfitująca w ostre przyprawy,
- alkohol.
Jak zapobiec pękaniu naczynek?
Specjaliści zalecają, żeby zacząć od zrobienia badań, a więc morfologii krwi z rozmazem co pozwoli lekarzowi ocenić czy poziom płytek krwi, odpowiadający za krzepliwość krwi, jest na prawidłowym poziomie. Ważne jest również stwierdzenie czy w organizmie nie ma niedoboru witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy B12 i kwasu foliowego. Jeśli badania są w porządku, możemy radzić sobie domowymi sposobami:
- na poprawę kondycji naczyń krwionośnych korzystnie wpływa umiarkowany ruch oraz
- delikatny masaż skóry np. z użyciem oleju arganowego czy kokosowego.
Kondycję naczyń krwionośnych można poprawić, stosując odpowiednią dietę
- Dietetycy zalecają zwiększenie ilości owoców i warzyw codziennym jadłospisie. Wskazują, że zawarte w nich bioflawonoidy działają ochronnie na naczynka.
- Ważne jest również dostarczanie organizmowi niezbędnej dawki witaminy C.
- W walce z łatwo pękającymi naczynkami pomoże także picie naparów i herbatek z ruszczyka, pokrzywy i skrzypu polnego.
Czytaj też:
Hematolog – lekarz od chorób krwi. Wskazania do wizyty