Stłuszczenie wątroby. Uwaga: zwiększa też ryzyko chorób serca

Stłuszczenie wątroby. Uwaga: zwiększa też ryzyko chorób serca

Dodano: 
Stłuszczenie wątroby
Stłuszczenie wątroby Źródło:Shutterstock
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że jedna na cztery dorosłe osoby na świecie jest dotknięta niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby. Dla osób z cukrzycą typu 2 częstotliwość występowania tej choroby jest jeszcze wyższa, może dotyczyć ponad połowy tej populacji. Dowiedziono, że stłuszczenie wątroby zwiększa zachorowalność na choroby serca.

To zaburzenie wątroby jest o wiele bardziej powszechne, niż mogłoby się wydawać – podkreślają lekarze. W Stanach Zjednoczonych liczba dorosłych cierpiących na stłuszczenie wątroby wynosi około 24 proc. Badania wskazują, że częstotliwość występowania choroby zmienia się w zależności od rasy i pochodzenia etnicznego. Okazuje się, że najczęściej chorują na nią Latynosi, w drugiej kolejności biali Amerykanie, a najrzadziej czarnoskórzy Amerykanie.

Cichy zabójca

Stłuszczenie wątroby to podstępna choroba, rozwija się długo nie dając osobie znać. Zdarza się, że nawet badania krwi (m.in.: ALAT, ALT) nie wskazują na to, że choroba się rozwija. Do badań wykrywających wczesne uszkodzenie wątroby należą: elastografia, która mierzy twardość wątroby, oraz tzw. kalkulator FIB-4, oparty na kilku wynikach testów laboratoryjnych. Miarodajne jest również badanie USG tego narządu.

Stłuszczenie wątroby polega na odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby (hepatocyty). Tkanka tłuszczowa z czasem może stać się tkanką bliznowatą. Następnie w późnych stadiach tkanka bliznowata staje się zwłóknieniem. Sprzyja to powstawaniu stanów zapalnych, co z kolei stopniowo uszkadza wątrobę i utrudnia jej prawidłowe funkcjonowanie.

„Z chorobami wątroby jest tak, że możemy funkcjonować z jedną trzeciej naszej wątroby. I to dobra wiadomość. Ale zła jest taka, że możemy stracić dwie trzecie naszej wątroby i nie zdawać sobie z tego sprawy, kiedy na leczenie staje się już za późno” – powiedział dr Brent Tetri z Saint Louis University w Missouri.

Stłuszczenie wątroby może zwiększać ryzyko chorób serca

Naukowcy wskazują, że nieprawidłowe nagromadzenie tkanki tłuszczowej w wątrobie, może zwiększać ryzyko występowania chorób serca. Kwestia badań profilaktycznych w kierunku stłuszczenia wątroby jest ich zdaniem wciąż zaniedbana, a choroba diagnozowana na ostatnim etapie, kiedy często na leczenie jest już za późno.

Zapobieganie chorobie

Stłuszczenie wątroby kojarzy się głównie z nadużywaniem alkoholu, jednak nie tylko alkoholicy zmagają się z tą chorobą. Choroba może mieć również podłoże genetyczne, ryzyko wystąpienia zwiększa też niewłaściwe odżywianie. Sprzyja jej wysokokaloryczna dieta, z w której dominuje przetworzona żywność. Lekarze wskazują, że dieta oparta m.in. na pełnowartościowym białku, uboga w tłuszcze, picie zielonej herbaty i ćwiczenia fizyczne, mogą w pewnym stopniu zapobiec chorobie i złagodzić objawy.

Stłuszczenie wątroby – objawy

Lekarze wskazują jakie objawy mogą świadczyć o stłuszczeniu wątroby. Nie wolno bagatelizować, są to:

  • wyczerpanie lub zmęczenie,
  • zażółcenie skóry i białek oczu,
  • zmiana koloru moczu,
  • swędzenie skóry i powstawanie małych guzków.
  • ból brzucha w środkowej części lub w prawym górnym rogu brzucha
  • wzdęty brzuch i wypchnięcie pępka.

Czytaj też:
Jaka jest bezpieczna ilość alkoholu dla wątroby? Są badania