Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia COVID u pracowników służby zdrowia

Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia COVID u pracowników służby zdrowia

Dodano: 
Witamina, witamina D
Witamina, witamina DŹródło:Fotolia / ExQuisine
Nowe badanie przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu w Birmingham wykazało, że pracownicy służby zdrowia, którzy izolowali się po wystąpieniu objawów COVID-19, częściej mieli niedobór witaminy D. Co to oznacza dla ich odporności?

W badaniu, będącym przedłużeniem wcześniejszych prac nad ustaleniem odporności na rekonwalescencję pracowników NHS w University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust, przeanalizowano próbki krwi od 392 pracowników służby zdrowia zatrudnionych w maju 2020 r. pod koniec pierwszej fali . Próbki były najpierw testowane na  przy użyciu unikalnego wewnętrznego testu opracowanego przez University Clinical Immunology Service we współpracy z The Binding Site, a następnie poddano je testom w celu ustalenia .

Spośród 392 pracowników ponad połowa (55%) miała , co wskazuje, że zostali zakażeni wirusem. W sumie 61 osób (lub 15,6%) miało . Poziom witaminy D był niższy u młodszych i męskich pracowników oraz u osób z wysokim BMI.

Niedobór witaminy D w dobie pandemii koronawirusa

Wyniki pokazały również, że pracownicy z  częściej zgłaszali objawy bólu ciała, ale co ciekawe, nie objawy oddechowe, w tym duszność lub ciągły kaszel. Poziomy witamin były również niższe u pracowników, którzy zgłaszali objawy gorączki. W całej kohorcie wystąpił wzrost serokonwersji (rozwoju wykrywalnych przeciwciał SARS-Cov-2) u personelu z niedoborem witaminy D (72%) w porównaniu z osobami bez niedoboru (51%), co sugeruje, że  mogą zwiększyć podatność na wirusa.

Czytaj też:
COVID-19, grypa, przeziębienie, a może alergia? Co mi jest? FAQ