Naukowcy z Boston Children's Hospital oraz Brigham and Women's Hospital, także w Bostonie, odkryli, że dzieciom z alergiami pokarmowymi brakuje pewnych gatunków bakterii jelitowych. Kiedy zespół podał brakujące bakterie myszom, mikroby chroniły zwierzęta przed alergiami pokarmowymi. Wyniki tych badań zaowocowały tezą, jakoby mikrobiom był odpowiedzialny za rozwój alergii pokarmowych.
Naukowcy przeanalizowali interakcję na poziomie komórkowym. „Zidentyfikowaliśmy hodowalne bakterie pochodzenia ludzkiego, które modulują układ odpornościowy, aby stały się tolerancyjne na alergeny pokarmowe” – mówi współautorka badań, dr Lynn Bry, dyrektor Massachusetts Host-Microbiome Centre w Brigham i Women's Hospital.
Czym jest alergia pokarmowa?
Mówimy o niej, gdy układ odpornościowy reaguje ekstremalnie na czynnik, który u większości osób nie wywołuje żadnej, niepożądanej rekacji. Alergia pokarmowa może mieć łagodny przebieg i powodować umiarkowane dolegliwości, ale też może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego i śmierci.
Ludzkie jelita są domem dla bilionów mikroorganizmów, w tym ponad 1000 gatunków bakterii. Dziś wiemy już, że te mikroby odgrywają kluczową rolę w zdrowiu i chorobie. Co i rusz pojawiają się nowe badania, wyjaśniające mechanizmy działania i umacniające rolę mikroflory jelitowej. Wiemy, że bakterie ściśle współpracują z układem odpornościowym i oddziałują na niego.
Nowy sposób leczenia alergii pokarmowych
Wyniki najnowszych badań mogą przyczynić się do skuteczniejszego leczenia alergii pokarmowych. Jest to podejście odmienne od immunoterapii doustnej, w której celem jest podniesienie progu reakcji alergicznej poprzez drobne, zwiększające się narażenie na odpowiedni alergen pokarmowy.
Zespół odpowiedzialny za nowe badanie rozpoczął od zbierania próbek kału co kilka miesięcy od dzieci. Korzystając z tych próbek, naukowcy porównali bakterie jelitowe 56 niemowląt i dzieci, u których rozwinęły się alergie pokarmowe, z tymi, u których alergia nie występuje. Wyniki pokazały, jak wykazały wcześniejsze badania, że bakterie jelitowe u osób z alergiami pokarmowymi były inne niż u uczestników bez alergii pokarmowych. Następnie próbki bakterii od zdrowych dzieci i tych z alergią przeszczepiono myszom, uczulonym na jajka.
Naukowcy odkryli, że myszy, które otrzymały próbki bakterii jelitowych od dzieci bez alergii pokarmowych, rzadziej miały reakcje alergiczne na jaja niż myszy, które otrzymały próbki od dzieci z alergiami pokarmowymi. Następnie naukowcy wykorzystali zaawansowane techniki, aby zidentyfikować różnice między próbkami bakterii jelitowych u dzieci z alergiami pokarmowymi i bez nich. To pozwoliło wyodrębnić konkretne bakterie.
Dzięki zaawansowanym technologiom naukowcy odkryli, że dwie grupy bakterii – Clostridiales i Bacteroidetes – chroniły myszy przed alergiami pokarmowymi, ale także skierowane były na dwa szlaki immunologiczne i uruchomiły specyficzne limfocyty T w układzie odpornościowym.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Nature Medicine”.
Czytaj też:
Już ponad 40 proc. Polaków cierpi na różnego rodzaju alergie. Jak je leczyć?