Pewnie znajdą się tacy, którzy nawet nie do końca wiedzą, w którym miejscu znajduje się trzustka. Narząd ten jest częścią układu pokarmowego i leży w jamie brzusznej za żołądkiem. Jest odpowiedzialny za wytwarzanie wielu ważnych hormonów, takich jak insulina, polipeptydy i glukagon. Należy mieć świadomość, że od stanu tego narządu zależy zdrowie całego organizmu. I o ile o wątrobę dbamy coraz częściej i jesteśmy świadomi, co jej szkodzi, tak z trzustką bywa różnie.
Trzustka – funkcje
Odgrywa zasadniczą rolę w trawieniu poprzez wytwarzanie enzymów potrzebnych organizmowi do trawienia tłuszczów, węglowodanów i białek. Trzustka produkuje również dwa ważne hormony: glukagon i insulinę. Hormony te są odpowiedzialne za kontrolowanie metabolizmu glukozy (cukru). Insulina pomaga komórkom metabolizować glukozę w celu wytworzenia energii, a glukagon pomaga podnieść poziom glukozy, gdy jest zbyt niski.
Rak trzustki – przyczyny
Przyczyna raka trzustki nie jest znana. Wiadomo, że w obrębie organu zaczynają rozwijać się komórki nowotworowe, które niszczą zdrowe komórki i tworzą guzy. Można jednak wskazać pewne czynniki ryzyka, które zwiększają szanse zachorowania na raka trzustki. Zalicza się do nich:
-
palenie papierosów,
-
otyłość,
-
dietę ubogą w warzywa i owoce,
-
brak aktywności fizycznej,
-
nadużywanie alkoholu,
-
cukrzycę,
-
uszkodzenia wątroby,
-
przewlekły stan zapalny trzustki,
-
narażenie na chemikalia,
-
historię rodzinną,
- pewne mutacje genetyczne.
Na niektóre czynniki ryzyka, mieszczące się pod pojęciem „styl życia”, mamy znaczący wpływ. Zmiana diety, aktywność fizyczna, odstawienie używek – wszystko to może zmniejszyć nasze szanse na zachorowanie.
Warto jednak wiedzieć, że nowotwór to nie jedyna choroba, która atakuje ten narząd. Innym zjawiskiem jest zapalenie trzustki – stan, który powoduje silny ból, gorączkę, wymioty i biegunkę. Może mieć postać ostrą lub przewlekłą. Do zapalenia trzustki może dojść np. na skutek nadużywania alkoholu, tłustej diety, nadmiaru niektórych leków. Czynników negatywnie wpływających na ten narząd jest wiele.
4 produkty, których nie lubi trzustka
-
Alkohol – Zdecydowanie wróg nr 1. To właśnie jego nadużywanie jest najczęstszą przyczyną zapalenia trzustki (także przewlekłego), ale sprzyja również rozwojowi raka. Toksyny zawarte w alkoholu niszczą komórki trzustki.
-
Smażone potrawy – Szkodzą także naszej wątrobie i sprzyjają tyciu.
-
Cukier – Mowa przede wszystkim o tym, który znajdziemy w kupnych słodyczach.
-
Ciężkostrawne sosy.
Czytaj też:
Co jeść przy raku trzustki?