Jak zadbać o trzustkę? 4 produkty, które lepiej odstawić

Jak zadbać o trzustkę? 4 produkty, które lepiej odstawić

Dodano: 
Trzustka
Trzustka Źródło: Fotolia / magicmine
O trzustce na ogół mówi się niewiele. Jeśli już to w kontekście raka i nie ma się co dziwić – nowotwór ten jest niezwykle groźny, ponieważ długo nie daje objawów i jest na ogół diagnozowany w zaawansowanym stadium. Dowiedz się, jakie funkcje pełni ten narząd i jak o niego zadbać.

Pewnie znajdą się tacy, którzy nawet nie do końca wiedzą, w którym miejscu znajduje się trzustka. Narząd ten jest częścią układu pokarmowego i leży w jamie brzusznej za żołądkiem. Jest odpowiedzialny za wytwarzanie wielu ważnych hormonów, takich jak insulina, polipeptydy i glukagon. Należy mieć świadomość, że od stanu tego narządu zależy zdrowie całego organizmu. I o ile o wątrobę dbamy coraz częściej i jesteśmy świadomi, co jej szkodzi, tak z trzustką bywa różnie.

Trzustka – funkcje

Odgrywa zasadniczą rolę w trawieniu poprzez wytwarzanie enzymów potrzebnych organizmowi do trawienia tłuszczów, węglowodanów i białek. Trzustka produkuje również dwa ważne hormony: glukagon i insulinę. Hormony te są odpowiedzialne za kontrolowanie metabolizmu glukozy (cukru). Insulina pomaga komórkom metabolizować glukozę w celu wytworzenia energii, a glukagon pomaga podnieść poziom glukozy, gdy jest zbyt niski.

Rak trzustki – przyczyny

Przyczyna raka trzustki nie jest znana. Wiadomo, że w obrębie organu zaczynają rozwijać się komórki nowotworowe, które niszczą zdrowe komórki i tworzą guzy. Można jednak wskazać pewne czynniki ryzyka, które zwiększają szanse zachorowania na raka trzustki. Zalicza się do nich:

  • palenie papierosów,
  • otyłość,
  • dietę ubogą w warzywa i owoce,
  • brak aktywności fizycznej,
  • nadużywanie alkoholu,
  • cukrzycę,
  • uszkodzenia wątroby,
  • przewlekły stan zapalny trzustki,
  • narażenie na chemikalia,
  • historię rodzinną,
  • pewne mutacje genetyczne.

Na niektóre czynniki ryzyka, mieszczące się pod pojęciem „styl życia”, mamy znaczący wpływ. Zmiana diety, aktywność fizyczna, odstawienie używek – wszystko to może zmniejszyć nasze szanse na zachorowanie.

Warto jednak wiedzieć, że nowotwór to nie jedyna choroba, która atakuje ten narząd. Innym zjawiskiem jest zapalenie trzustki – stan, który powoduje silny ból, gorączkę, wymioty i biegunkę. Może mieć postać ostrą lub przewlekłą. Do zapalenia trzustki może dojść np. na skutek nadużywania alkoholu, tłustej diety, nadmiaru niektórych leków. Czynników negatywnie wpływających na ten narząd jest wiele.

4 produkty, których nie lubi trzustka

  • Alkohol – Zdecydowanie wróg nr 1. To właśnie jego nadużywanie jest najczęstszą przyczyną zapalenia trzustki (także przewlekłego), ale sprzyja również rozwojowi raka. Toksyny zawarte w alkoholu niszczą komórki trzustki.
  • Smażone potrawy – Szkodzą także naszej wątrobie i sprzyjają tyciu.
  • Cukier – Mowa przede wszystkim o tym, który znajdziemy w kupnych słodyczach.
  • Ciężkostrawne sosy.

Czytaj też:
Co jeść przy raku trzustki?