Wzdęcia są nie tylko nieprzyjemne i bolesne, ale także mogą powodować unikanie kontaktów społecznych. Jak powstają, czy można im zapobiegać i jak skutecznie leczyć?
O jakich chorobach świadczą bóle brzucha, wzdęcia, zaburzenia wypróżniania? Czy wszystkie dolegliwości związane z układem trawiennym to zespół jelita wrażliwego? Jakie badania należy wykonać, aby poznać właściwą diagnozę? Jak pozbyć się złych bakterii z jelit? Na te pytania odpowiedział gastroenterolog dr hab. n. med. Michał Lipiński. Obejrzyj materiał wideo:
Zaskakujące przyczyny wzdęć
-
Wiele leków powoduje suchość w ustach, co może sprzyjać łapaniu większej ilości powietrza niż zazwyczaj. Warto przeczytać ulotkę lub porozmawiać z lekarzem, by dowiedzieć się, czy nasze leki wywołują takie skutki uboczne.
-
Żucie gumy do żucia również sprzyja połykaniu dodatkowego powietrza. Nawet nie zauważamy, kiedy to się dzieje. Sporadyczne żucie gumy może i jest dobrym sposobem na odstresowanie czy odświeżenie oddechu, ale na pewno nie sprzyja naszym jelitom.
-
Picie przez słomkę jest jak dmuchanie balonu na odwrót. Gdy pijemy napój przez słomkę, zasysamy powietrze do brzucha, tworząc idealną podstawę do tworzenia się gazów. Zamiast słomek, które nie mogą być poddane recyklingowi i zanieczyszczają środowisko, lepiej pić w tradycyjny sposób, prosto ze szklanki.
-
Chociaż nigdy nie powinieneś unikać jedzenia dużej ilości warzyw, zbyt szybkie wprowadzenie do diety zbyt dużej ilości pokarmów bogatych w błonnik może spowodować nadmierną produkcję gazów.
-
Niektóre węglowodany mogą być trudniejsze do trawienia niż inne i mogą przyczyniać się do wzdęć i dyskomfortu w jamie brzusznej. Węglowodany te są nazywane fermentującymi oligo-sacharydami, di-sacharydami, mono-sacharydami i poliolami, zwanymi również FODMAP. Pokarmy takie jak fasola, jabłka, kalafior i grzyby są przykładami FODMAP.
-
Palenie papierosów również powoduje połykanie dodatkowego powietrza. Z elektronicznymi papierosami jest dokładnie tak samo. Palenie nie przynosi żadnych korzyści. Nawet palenie elektronicznych zamienników jest powiązane ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
-
Cukierki, napoje bezalkoholowe, dżemy i galaretki oraz wypieki ze sztucznymi substancjami słodzącymi, takimi jak sorbitol, acesulfam potas i aspartam, mogą powodować wzdęcia.
- Szybkie jedzenie powoduje kilka problemów, od przyrostu masy ciała po refluks żołądkowy. Staraj się jeść bez zakłóceń (ostatnie badania pokazują, że jedzenie podczas jazdy jest prawie tak samo niebezpieczne jak pisanie wiadomości) i żuć każdy kęs 20-40 razy.
Czytaj też:
Które rodzaje błonnika pokarmowego poprawiają zdrowie jelit?
Źródło: X-news