Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) najczęściej pojawia się wskutek współistnienia czynników ryzyka: otyłości, cukrzycy i dyslipidemii – podwyższonego stężenia trójglicerydów we krwi oraz obniżonego stężenia cholesterolu we frakcji HDL. NAFLD obejmuje nie tylko samo stłuszczenie wątroby, ale też stłuszczenie współwystępujące z zapaleniem wątroby i jej marskością. Chorzy z NAFLD częściej umierają z powodu chorób sercowo-naczyniowych. W zaawansowanej postaci choroby z marskością wątroby podwyższone jest ryzyko raka wątrobowokomórkowego.
NAFLD u osób nieotyłych
Na łamach Lancet Gastroenterology & Hepatology ukazał się przegląd systematyczny z meta-analizą, obejmujący badania epidemiologiczne dotyczące chorobowości NAFLD u osób nieotyłych (BMI < 30 kg/m2) i szczupłych (BMI < 25 kg/m2). Przeanalizowano 93 badania obejmujące ponad 10,5 miliona osób. W populacji ogólnej osoby szczupłe z NAFLD stanowiły 5,1 procent, a osoby nieotyłe z NAFLD – 12,1 procent. Wśród pacjentów z NALFD, 19,2 procent osób było szczupłych, a aż 40,8 procent było nieotyłych. W sumie u osób szczupłych i nieotyłych niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby występowało u 39 procent osób, istotne zwłóknienie wątroby (poziom 2 i wyższy) – u 29,2 procent, a marskość wątroby – u 3,2 procent. Jak wykazują najnowsze badania, osoby nieotyłe i szczupłe są dość dużą grupą wśród osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby.
Czytaj też:
Ile wypijanego alkoholu to już „zbyt dużo”?